16 Nisan’a 22 gün kaldı… Kapıda referandum var, ama milletvekilleri sahaya indiği için sokaklarda seçim havası esiyor!

SİYASET SOKAKTA BENNUR KARABURUN VE EFKAN ALA OSMANGAZİ ÇALIŞMALARI
SİYASET SOKAKTA BENNUR KARABURUN VE EFKAN ALA OSMANGAZİ ÇALIŞMALARI

SİYASET SOKAKTA BENNUR KARABURUN VE EFKAN ALA OSMANGAZİ ÇALIŞMALARIReferandumun oy verme şekli olarak nasıl tercih gerektiği ortada. Yapılmak istenen anayasa değişikliği için seçmen ya evet deyip destek verecek, ya hayır deyip karşı çıkacak.
Normalde…
Bu kararı verme sürecinde siyasi parti kimliğinin etkili olmaması gerekiyor. Çünkü sandıkta parti değil, yapılmak istenen değişiklik için tercih kullanılıyor.
Ne var ki…
16 Nisan’a 22 gün kala, sokaklarda referandum değil de seçim havası esmeye başladı.
Gerçi…
Havanın ısınmasında, geçenlerde işaret ettiğimiz gibi milletvekillerinin gelip sahaya çıkmalarının önemli katkısı var, ama liderlerin meydanlardaki ve salonlardaki söylemleriyle 16 Nisan’daki referandum sandığı siyasi tercihe dönüşmüş durumda.
Bir de şu var…
Ortaya çıkan evet ve hayır cephelerine katılan başka partiler de olmasına karşın, cephelerin liderliğini üstlenen AK Parti ve CHP arasında müthiş bir siyasi rekabet oluştu.
Yani…
Sanki referandum AK Parti ile CHP arasındaki tercihe dönüştü. Bunda, MHP’nin tavanı ile tabanı arasındaki farklılık da etkili oluyor. CHP’yi hiç bu kadar sakin görmediğimizi de buna eklemekte yarar var.
Sandığa 23 gün kala siyasetin tüm kozlarıyla sahada ve sokaklarda. Üstelik, siyasetçi yalnızca sokakta karşımıza çıkmıyor, televizyonlardan da sürekli görüşmeler sağlanıyor.
Burada da…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın gün boyu yaptıkları konuşmaların dönüşümlü olarak ekrana yansıması dikkat çekici.
Aynı şekilde…
Süresi Cumhurbaşkanı ve Başbakan kadar olmasa da, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmaları da ekranlardan seçmenlere ulaşıyor.
Aslında…
Bunun da bir ilk olduğunu vurgulamakta yarar var.
Kısacası…
Son viraja girilirken, siyasi parti rekabetinin meydana taşındığı referandum kampanyasında son 20 gün için özel planlama ve stratejiler bakalım ne kadar etkili olacak.