7 Kocalı Hürmüz gibi olan Uludağ için Orman Bakanı umut vermedi: Bursa Büyükşehir’e devri mümkün değil!

ULUDAĞ
ULUDAĞ

ULUDAĞOrtada… Gazeteler aracılığıyla başlayan bir polemik var. Fakat, polemiğin gelip dayandığı nokta Bursa’yı çok ilgilendiriyor.
Çünkü…
Bursa uzun yıllardır 7 Kocalı Hürmüz gibi olan Uludağ’ın artık Bursa’dan yönetilmesini istiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe bunu her fırsatta dile getiriyor:
“Uludağ’da yetki Büyükşehir’e devredilsin.”
Açıkça söylemek gerekirse…
Uludağ çok uzun yıllar tek kayak merkezi olarak tüm Türkiye’nin gözdesiydi. Ne var ki, geçen süre içinde Ankara’dan yönetilen ve 5 ayrı Bakanlığın söz sahibi olduğu Uludağ’da yönetim ve yetki birliği bir türlü yapılamadı.
O süreçte…
Yeni kayak merkezleri ortaya çıktı, Uludağ’a rakipler geldi, En acısı, rakiplerin hepsi Uludağ’ı geçti. Bir zamanlar kayak denildiğinde akla yalnızca Uludağ gelirken Uludağ listeye bile giremez oldu.
İşte…
Fitili ateşleyen Uludağ’daki Ağaoğlu Oteli’nin sahibi Ali Ağaoğlu da, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’yla ihtilafında buna dikkat çekip, Uludağ’da yetkinin Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gerektiğini söylüyor.
Bu noktada…
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan pek de alışık olmadığımız tonda bir açıklama gördük. Açıklamada Ağaoğlu polemiği bir yana, Bursa’yı ilgilendiren önemli bölümler var.
Örneğin…
Uludağ’ın Erciyes ve Palandöken’le kıyaslanmasına itiraz ediliyor:
“Örnek olarak verilen kayak merkezleri milli park statüsünde olmadıkları için birer kayak merkezi olarak planlanmış ve düzenlenmiştir. Uludağ’da ise hem orman alanı hem de Milli Park vasfı bulunmaktadır.”
Şunun altı çiziliyor:
“Burada yapılacak işlerin Milli Park Gelişim Planları’na uygun olarak yapılması mecburiyeti kanuni vecibedir. Milli Park statüsünün kaldırılması halindeyse Uludağ’da çivi çakmak bile mevcut orman kanununa göre mümkün değildir.”
Sonra da…
“Bir milli park yönetiminin belediyelere devredilmesi örneği dünyada yoktur” denildikten sonra umutları kıran cümleye yer veriliyor:
“Uludağ Milli Parkı’nın 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında Milli Park, 6831 Sayılı Orman Kanunu kapsamında ise Ormanlık Alan statüsünde bulunması hasebiyle Bursa Büyükşehir Belediyesine devredilmesi mümkün değildir.”