Müezzinoğlu açıkladı… Başbakan Yıldırım, Kılıçdaroğlu’na 2 partinin anayasa teklifini birden halka götürmeyi önerdi

ALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI MEHMET MÜEZZİNOĞLU
ALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI MEHMET MÜEZZİNOĞLU

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI MEHMET MÜEZZİNOĞLUİnsanın doğasında yeniye ilgi var. O nedenle yeni oluşum gibi siyaset rüzgarları her zaman hissediliyor. Ancak, bu kez yeninin dezavantajı söz konusu.
Çünkü…
AK Parti sözcüleri günlerdir denenmediği için ne getireceği kestirilemeyen anayasa değişikliğini anlatıyorlar. Oysa, CHP sözcüleri defosu da, olumlu yanları da iyi bilinen mevcut sistemi savunuyorlar.
Bilineni anlatmak, yeniyi anlatmaktan daha kolay oluyor.
Gözlemimizi…
Olay TV’de pazar akşamı konuk ettiğimiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na da yayın sırasında söyledik.
Onun bakışıysa şöyle:
“Türkiye’de artık milli iradeyi merkeze alan bir sistemin arifesindeyiz. Ne kadar demokrasi istiyorsak millete o kadar veririz düşüncesi yerine milletin doya doya güçlü iradeyi yaşayacağı bir sistem geliyor.”
Ardından…
Geçtiğimiz yaz aylarında yeni bir sistem için yeni bir anayasa konuşmalarının başladığı günlere döndü ve bilinmeyen bir öneriyi ilk kez açıkladı.
Henüz 15 Temmuz’un yaşanmadığı süreçte, AK Parti’de 3 ay Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Müezzinoğlu bir gün Başbakan Binali Yıldırım’a şunu söylüyor:
“CHP ve bazı partiler parlamenter sistemin devamını istiyor. Biz de başkanlık ya da cumhurbaşkanlığı sistemi istiyoruz.”
Öneri şu:
“Biz başkanlığı direten pozisyonunda olmayalım. Diğerleri de parlamenter sistemle ilgili milleti merkez alan önerilerini yapsınlar. Toplumun önüne ikisini de götürelim, kararı millet versin.”
Ardından…
“Başbakanımız bu öneriyi ağustos ayında Sayın Kılıçdaroğlu’na götürdü” dedi ve devam etti:
“Parlamenter sistem kavga ürettiği ve sağlıklı yürümediği için başkanlık ya da cumhurbaşkanlığı sistemi istediğimizi söyledi. Sistemi milleti merkeze alan, hızlı karar verip icraat yapma noktasına taşımak gerektiğini anlattı.”
Şunu ekledi:
“Parlamenter sistemin devamını isteyen Sayın Kılıçdaroğlu’ndan da milleti merkeze alan önerilerini getirmelerini istedi.”
Şu noktanın altını çizdi:
“Biz başkanlık, CHP parlamenter sistem önerilerini getirecekti ve ikisini birden parlamentodan geçirip millete götürecektik.”
Sonucu da açıkladı:
“Fakat CHP buna cevap vermedi. Sonradan da millete gidişin önünü kesmek için çaba harcadı.”