Yol ve ulaşım uzmanı Mehmet Tözün Bitlis uyardı: Trafik tıkanıklığıyla uğraştıkça sonuca ulaşılamıyor

MEHMET TÖZÜN BİTLİS
MEHMET TÖZÜN BİTLİS
MEHMET TÖZÜN BİTLİS
MEHMET TÖZÜN BİTLİS

İnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Tözün Bitlis yıllarını Karayolları’na vermiş, son dönemde bilgi ve deneyimini Bursa Teknik Üniversitesi için ortaya koyan bir yol ve ulaşım uzmanı.
Bursa’nın ulaşım sorununa da uzman gözüyle baktığı için ortaya farklı bir görüş koyuyor. Öncelikle de istatistiklere dikkat çekiyor:
“Ulaşım istatistiklerinde bireysel ulaşım araçları yolların yüzde 90’ını kaplarken, yüzde 17 seyahat ihtiyacına cevap veriyor. Toplu taşıma araçlarıysa yolların yüzde 7’sini kaplarken, yüzde 90 civarında seyahat ihtiyacını karşılıyor.”
Önemli bir uyarı yapıyor:
“Bursa’da da insanların ihtiyaçlarına yönelik doğru çözümler üretilmeli, araçların ihtiyacı insanlardan sonra gelmeli.”
Ardından…
“Bursa’yı seven biri” olarak tespitini paylaşıyor:
“Trafik tıkanıklığı ile uğraştıkça sonuca ulaşılamıyor. Temeline inilmediği için kentlerin değil, taşıtların hareketliliği peşine düşülüyor.”
Gözlemlerine dayanarak ” Bursa’da katlı yol, katlı kavşak ve en son olarak civar köy yolları konuşulmaya başlandı. Maalesef bu temel çözüm değil” dedikten sonra şuna dikkat çekiyor:
“Ulaşım talebi doğru ve planlı karşılanmalı. Eğer uygulanan yöntemler sorunları yok etmiyor, sadece günü kurtarıyorsa gözden geçirilmeli.”
Düşüncesi şu:
“Kentsel ulaştırmada yeni yollar yapmanın tıkanmanın önüne geçmeyeceğini, aksine araç kullanımını özendireceği için sorunu daha da arttıracağı bilinen bir gerçek.”