Bursa büyüyor, ama 40 yıldır değişmeyen kurtuluş formülünü Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey gösterdi: Uydukent

NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA BOZBEY
NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA BOZBEY
NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA BOZBEY
NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA BOZBEY

Seçmen… 1977 yılında iki kez sandık başına gitti. Önce 5 Haziran günü milletvekili genel seçimi, sonra da 11 Aralık’ta yerel seçimler yapıldı. İki seçim de gazeteci olarak izlediğimiz ilk seçimlerdi. O bakımdan, iki seçimin anıları da belleğimizde aynen kaldı.
Örneğin…
1977 yerel seçiminde 5 bağımsız aday vardı. Adaylardan biri Orman Mühendisi Ahmet Künksatan’dı. Bir gün Setbaşı’ndaki bürosunda Bursa Belediye Başkanı seçildiği takdirde yapacaklarını anlatırken “Uydukentler kuracağım” dedi.
Gazeteciler ilk kez duydukları bu tabiri anlamaya çalışırken, o eline kağıt alıp büyük bir daire çizdi ve “Bu Bursa” dedi, çevresine çizdiği küçük daireleri de uydukent olarak tanımladı.
Aradan 40 yıl geçti.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayiciler ve İşadamları Derneği’nin birlikte organize ettikleri Kentsel Dönüşüm Forumu’nda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i dinlerken tanıdık bir tanımla karşılaştık.
Çünkü…
Bir Orman Mühendisi’nden 40 yıl önce Bursa’nın kurtuluş formülü olarak duyduğumuz uydukent çözümünü dillendiriyordu. Merkezde yoğunluğu azaltıp cazibeyi kenarlara taşımak hala Bursa’nın kurtuluşu için en önemli çözüm.
Nitekim…
Bozbey konuşmasında “Bursa’yı 60’lı yıllarda kaybettiğimizi” vurgularken, bugüne dikkat çekti:
“Şu anda 20 yıllık binaları yıkarken, neyin kentsel dönüşümünden bahsediyoruz?”
Düşüncesi de şu:
“Batı’daki kentlerde merkeze hiç dokunmuyorlar, kentin gelişmesi için banliyöler yapıyorlar. Yani uydukentler oluşturuyorlar ve oraları yaşanabilir kılıyorlar.”
Eleştirisi şu:
“Biz hep kentlerin içine yığıyoruz. Yaptığımız da binaların yenilenmesi. Bunun adı kentsel dönüşüm değil. Merkezdeki yoğunluğu arttırarak kentsel dönüşümü çözemeyiz.”
Şunu da ekledi:
“Çünkü dönüşümler maliyetleri katlayarak devam ediyor.”