Dünya karışık… Amerika’da Trump sonbahara kadar yerinde kalır mı, Avrupa’da sert sağ rüzgarlar neleri değiştirir?

2017 03 30 13.44.11 2
2017 03 30 13.44.11 2
BAŞBAKANLIK BAŞDANIŞMANI DR. GÜRSEL DÖNMEZ
BAŞBAKANLIK BAŞDANIŞMANI DR. GÜRSEL DÖNMEZ

Referandum kampanyaları nedeniyle içe ve Avrupa ile gerginliğe odaklandık, ama dünyanın dört bir yanı da karmakarışık durumda.
O tabloyu Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Gürsel Dönmez şöyle özetledi:
“ABD, AB, Rusya ve Çin dörtgeninde sular ısınıyor. 2017 yılı dünya için zor bir yıl olacak diyorduk, öyle anlaşılıyor ki tüm dünyada için bir kader yılı olacak.”
Sonra da ülkeler bazında değerlendirme yaptı:
Bir…
“ABD içindeki derin gerginlik tüm şiddetiyle devam ediyor. Donald Trump başkanlık yapamaz hâle gelmiş durumda. Aldığı kritik kararlar ya meclis ya da mahkemelerden geri dönüyor.”
Şu vurgusu önemli:
“Sonbahara kadar yerinde kalabilecek mi belli değil. Mahkeme veya meclis yoluyla koltuğundan indirilme ihtimali konuşuluyor.”
İki…
“AB daha karışık. Hollanda’da aşırı sağın birinci parti olması son anda engellendi. Önümüzdeki haftalarda Fransa’da yapılacak seçimler için aşırı sağ rüzgârların neleri değiştireceğini göreceğiz.”
Şunu ekledi:
“Almanya ve Avusturya sonbaharda genel seçim yapacaklar. Avusturya için aşırı sağ fırtınası ve Almanya için sert aşırı sağ rüzgârlar bekleniyor.”
Üç…
“Rusya agresif dış politikasına devam ediyor ve hem ABD, hem de AB ile gerginlik yaşıyor. Bunun Rusya içinde toplumsal kargaşa şeklinde yansımaları olacak gibi gözüküyor.”
Şunu da anımsattı:
“Rusya içinde toplumsal kargaşa gibi sükûnetini koruyor, ama Trump Yönetimi ile çok daha ciddi sorunlar yaşayacaklarının farkındalar.”