Evet-Hayır oyları sandıkta, anketler de sokakta yarıştı: Ada Araştırma 2.5 ay önceden geneli, 1 ay önceden İstanbul’u bildi

ADA ARAŞTIRMA GENEL MÜDÜRÜ AYHAN ADIGÜZEL
ADA ARAŞTIRMA GENEL MÜDÜRÜ AYHAN ADIGÜZEL
ADA ARAŞTIRMA GENEL MÜDÜRÜ AYHAN ADIGÜZEL
ADA ARAŞTIRMA GENEL MÜDÜRÜ AYHAN ADIGÜZEL

16 Nisan öncesi referandum beklenirken bir yandan da kamuoyu araştırmalarının sonuçları merak ediliyordu. O nedenle, pazar günü sandıkta anketlerin de yarıştığını söylemek gerekiyor.
Bu doğrultuda…
13 Nisan günü yayınlanan Konda araştırması yüzde 51.5 evet çıkacağını buldu. 12 Nisan’daki Konsensus araştırması da 51.2 tahmini yaptı.
Bu sütunların okurları İstanbul merkezli Ada Araştırma’nın araştırmalarıyla, Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ünal ve Genel Müdür Ayhan Adıgüzel’in yorumlarına yer verdiğimizi biliyorlar.
Pazar akşamı gördük ki, Ada Araştırma da referandumdan başarıyla çıktı.
Gerçi…
Anket yayınlamadık, ama Ada Araştırma’dan 8 Şubat’ta aldığımız araştırmada evet oyları yüzde 50.8, hayır oyları da yüzde 49.2 gözüküyordu. Yani, 2 aydan fazla bir süre önce referandum sonucu yalnızca 0.6 farkla bildi.
Buna karşın…
19 Mart’ta ulaşan İstanbul anketinde evet yüzde 48.4, hayır yüzde 51.6 gözüküyordu. Pazar günü ise İstanbul’da evetler yüzde 48.8, hayırlar yüzde 51.2 çıkınca tam isabet oldu.