Referandum geride kaldı, partiler kendi gündemlerine döndü… MHP il kongresine karar verdi, AK Parti kongreleri konuşuyor

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişi getiren anayasa değişikliği referandumunda ortak kampanya yapmadılar, ama ilk kez bir araya geldiler.
Az farkla da olsa evet çıkması, AK Parti ve MHP’yi referandumun kazanan partileri yaptı.
İki partinin siyaset çizgileri bir daha kesişir mi bilinmez, fakat şu sıralar ortak bir noktaları daha var: Kongre.
Nitekim…
Salı akşamı yapılan haftalık olağan MHP İl Yönetim Kurulu toplantısında İl Başkanı Tevfik Topçu sandık sonucunu şöyle yorumladı:
“Referandumdan yüzde 51.4 oranında evet oyu çıkması toplumun Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a güveninin devam ettiğini gösteriyor.”
Şunu da ekledi:
“Buna karşın, yüzde 48.6 oranındaki hayır oyları da toplumun Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ‘Ayağını denk al’ mesajı anlamına geliyor.”
Bu değerlendirme sonrası ele alınan kongreler için de şunlar öne çıktı:
Bir…
“Referandum öncesi başlayan ilçe kongrelerinden Gürsu, Kestel, İznik ile 4 dağ ilçesi olan Keles, Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık kaldı. Onların da en geç mayıs ayı başında bitirelim.”
İki…
“Ramazan 27 Mayıs’ta başlıyor, il kongresini de 20 Mayıs’ta yapalım.”
Diğer yandan…
Çarşamba günü Ankara’da yapılan AK Parti İl Başkanları toplantısı devam ederken Genel Merkez kadrolarından şu bilgi yayıldı:
“İlçe kongrelerimizi iki kez erteledik. Referandum geçtiğine göre, kongre sürecimizi mayıs ayında başlatabiliriz.”
Ancak…
AK Parti’de sözü edilen kongre süreci alışılmış kongre takvimi olmayabilir.
Çünkü…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki hafta sonu AK Parti’ye üye olması bekleniyor. Sonrasında da mayıs ayı içinde olağanüstü kurultay yapılması ve Erdoğan’ın genel başkan seçilmesi hesapları var.
İşte…
AK Parti Genel Merkezi tam da bu noktada son kararı verme aşamasına geldi. Ya normal süreç işleyecek ve ilçe kongreleri başlayacak, ya da alışılanın tersi bir takvimle önce il kongreleri yapılacak.
Hangisinin olacağına ilişkin haber şu günlerde Ankara’dan bekleniyor.