Sıra merkeze geldi… En büyük çöküntü bölgesine dönüşen Altıparmak-Çarşamba arasında kentsel dönüşüm başlıyor!

ALTIPARMAK ÇARŞAMBA KENTSEL DÖNÜŞÜM BÖLGESİ
ALTIPARMAK ÇARŞAMBA KENTSEL DÖNÜŞÜM BÖLGESİ
ALTIPARMAK-ÇARŞAMBA KENTSEL DÖNÜŞÜM BÖLGESİ
ALTIPARMAK-ÇARŞAMBA KENTSEL DÖNÜŞÜM BÖLGESİ

Doğup büyüdüğümüz Ahmetpaşa Mahallesi’nde çocukluğumuz bahçeli evde geçti. Meyve ağaçları, sebze fideleri ve kümes olan bahçe keyifliydi, ama bugünün modern konut konforu yoktu. Örneğin tuvalet bahçede, mutfak bahçenin bir köşesindeki müştemilattaydı.
Çevre evler de öyleydi. Bahçeler komşular toplanır, yaşam paylaşılırdı.
70’lı yıllarda apartman furyası tüm mahalleyi sardı. Altıparmak’ın iki katlı ahşap Bursa konaklarıyla birlikte, hemen arkasındaki mahalleler de çok kısa sürede apartman yaşamına döndü.
Bu, Bursa’nın ilk kentsel dönüşümü oldu.
Çekirge böyle gelişti, Kükürtlü böyle doğdu. Sonra Bademli ve çevresindeki villa dediğimiz müstakil evlerde yaşam başladı. Bu da ikinci dönüşüm oldu.
Son dönem rezidans dediğimiz güvenlikli sitelerle yeniden kente dönüş başladı, şimdi de apartmanlar için kentsel dönüşüm planlanıyor.
Yani, dördüncü dönüşüm yaşanıyor.
Bunları…
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayiciler ve İşadamları Derneği’nin birlikte düzenledikleri Kentsel Dönüşüm Forumu’ndaki moderatörlük görevimiz sırasında anlattık.
Forumda…
Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu,  BTSO 18. Komite Başkanı Mehmet Atmaca, İMSİAD Başkan Yardımcısı Mustafa Andıç ve Kuruçeşme Mahallesi Muhtarı Hatice Temel konuşmacıydı.
En önemlisi…
Büyükşehir, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer belediyeleri ilk kez kentsel dönüşümü tartışmak için bir araya geldiler.
Tanıklık ettiğimiz dönüşümleri paylaşınca, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu da günün bombasını patlattı:
“Gündemimizde Kükürtlü ve arkasından da Altıparmak-Çarşamba kentsel dönüşüm projesi var.”
Sözünü ettiği bölge…
Doğusunda Fevzi Çakmak Caddesi, batısında Stadyum Caddesi olan ve Altıparmak ile Çarşamba Pazarı olarak tanımlanan Darmstadt Caddesi arasında kalıyor.
Yakın geçmişte Bursa’nın en mutena semtleri arasında yer alan bölgede binlerce konut var. Hasanoğlu da buna dikkat çekti:
“Merinos Evleri’nin de yer aldığı bölge kentin en değerli bölgesiyken sosyal çöküntü bölgesine dönüştü. Şimdi kentin kimliğine uygun olarak planlayıp eski değerini ve yaşamı kazandırmak istiyoruz. Hazırlıklara başladık.”