Siyasette yeniden yapılanma için 16 Nisan milat mı? Referandum sonucuna göre Akşener parti kurarsa MHP’yi nasıl etkiler?

Gerçi… Referanduma yönelik gözlemler ve yorumlar genellikle evet cephesinin lideri AK Parti ile hayır cephesinin lideri CHP üzerinden yürüyor.
O nedenle…
İki partiyi merkeze alan “Referandumda evet çıkarsa ne olur, hayır çıkarsa neler yaşanır?” tartışmaları yapılıyor.
Daha çok da…
Bu sütunlarda dile getirmeye çalıştığımız gibi, kısa sürede seçimin gündeme geleceği senaryolar üzerinde duruluyor.
Ne var ki…
Referanduma yönelik kampanyalar sırasında odaklanılan iki parti dışında, siyasetin yeniden yapılanmasını tetikleyecek bir süreç için ciddi anlamda beklenti var.
Örneğin…
MHP’de olağanüstü kurultay istekleriyle başlayan sürecin ardından gelinen noktada, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli açıkça tavır alıp evet derken, değişim yanlıları otomatikman hayır cephesinde çalışmaya başladılar.
O çalışmaların partiden ihraçları getirdiğini hep birlikte izledik.
Şimdiyse…
İhraç edilen, kırılan, ya da küsen MHP’liler için 16 Nisan umudu gözleniyor.
Çünkü…
16 Nisan’da referandum sandığından hayır çıkması halinde evet cephesinde yer alan AK Parti ve MHP’nin yaralanacakları görüşünden yola çıkılıyor.
Dahası…
Siyasi çalkantılara pek de alışık olmayan MHP’nin kırılganlığı göz önüne alınarak referandumdan hayır çıkması halinde ciddi kopmalar olacağı ve Meral Akşener’in kuracağı partinin MHP’nin yerini alacağı dillendiriliyor.
Yani…
Sandıktan hayır çıkarsa, MHP’den de bir parti çıkması beklentisi şu sıralar çok fazla. Üstelik Akşener’in kuracağı partinin bugün AK Parti ve CHP’de kaybolan merkez sağı toparlayıp birleştireceğine inanılıyor.
Hatta…
Böyle bir yapının AK Parti’yi de etkileyeceği hesapları yapılıyor.
Buna karşın…
Sandıktan evet çıkması halinde tüm bu senaryolar çöpe giderken, MHP’den kopan ya da koparılanların siyaseten şanssız bir ortamda kalacaklarını da göz ardı etmemek gerekiyor.