Yıldırım Belediyesi Ankara Yolu’nun altında 6 mahalleyi kapsayan dev gibi yeni bir şehir planladı!

YILDIRIM ANKARA YOLU ALTI PLANI ARABAYATAĞI ULUS MEVLANA
YILDIRIM ANKARA YOLU ALTI PLANI ARABAYATAĞI ULUS MEVLANA

YILDIRIM ANKARA YOLU ALTI PLANI ARABAYATAĞI, ULUS, MEVLANA1980 yılı baharıydı… Dönemin Bursa Valisi olan Zekai Gümüşdiş bir gün gazetecileri davet etti. Odasındaki 2 kişiyi Bursa’nın planlarını hazırlamak üzere İmar İskan Bakanlığı’ndan gelen plancılar olarak tanıttı.
Gazeteciler fotoğraf çekerken, Gümüşdiş önerilerini anlatıyor, plancılar da notlarını alıyorlardı. Üstünde en çok durduğu şuydu:
“Bursa verimli tarım arazileri olan ovaya doğru hızla büyüyor. Planda mutlaka Ova Koruma Çizgisi olmalı.”
O yıl temmuz ayında askere gittik, 1982 Şubat’ında döndük. 1982’nin eylül ya da ekim ayında Vali olarak Zekai Gümüşdiş gazetecileri yine davet etti.
Söze de…
“Müjde, Ankara’dan planlar geldi” diye başladı, “Bakalım Ova Koruma Çizgisi’ni koymuşlar mı?” merakıyla planı açtı.
Plancılar Vali’yi dinlemişler ve Ova Koruma Çizgisi’ni plana işlemişlerdi.
Ne var ki…
Üzerinden 2.5 yıl geçtiği için Bursa büyük bir iştahla ovaya doğru yayılmış, Ova Koruma Çizgisi de bugünkü Zafer Mahallesi’nin tam ortasında kalmıştı.
Diyeceğimiz şu:
Son yıllarda Bursa’nın plansız büyüdüğünü söyleyenler haklı. Fakat, yerel yönetimleri plan yapmamakla eleştirenler haklı değil.
Çünkü…
Eskiden plan yetkisi Ankara’nındı. İstihdama dayalı göç patlaması yaşanırken Ankara göremediği için ortaya plansız Bursa çıktı. En çok etkilenen de Yıldırım oldu.
Plan olmadığı için neredeyse üçte ikisi kaçak yapı ile dolan Yıldırım’da şimdi planlı ve kontrollü büyüme adımları atılıyor.
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali göreve başladığı günden bu yana da en çok bu konunun üstünde duruyor.
İşte…
O ayrıntılı çalışmalar arasında Ankara Yolu’nun altında adeta yeni bir şehir kurulması anlamına gelen, içinde kentsel dönüşüm projelerinin de yer aldığı çok geniş bir plan çalışması var.
Plan…
Ankara Yolu ile Doğu Yakın Çevre Yolu olarak da adlandırdığımız 11 Eylül Bulvarı arasında kalan Arabayatağı, Ulus, Mevlana, Hacivat, Yavuzselim, Çınarönü mahallelerinde toplam 4 milyon 185 bin 200 metrekare alanı kaplıyor ve 12 bin 192 hanede yaşayan toplam 102 bin 825 kişiyi ilgilendiriyor.
Edebali bu planı konuşurken heyecanını hiç gizlemiyor:
“Hiç plansız Ankara Yolu’nun altına adeta yeni bir şehir kuruyoruz. Plan içinde her mahalle için de ayrı ayrı kentsel dönüşüm çözümleri üretiyoruz.”
Şu noktada biraz daha iddialı:
“Ankara Yolu’nun altı hem Yıldırım’ın, hem Bursa’nın yeni gözbebeği olacak.”