Aile hekimiyle hastane arasında, sağlıkta yeni model: Yaşam merkezleri çağın hastalıklarına karşı yaşama bağlayacak!

MUDANYA SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. ÖZCAN AKAN VE EKİP
MUDANYA SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. ÖZCAN AKAN VE EKİP

MUDANYA SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ, İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. ÖZCAN AKAN VE EKİPGördüğümüz şu: Sağlık sistemi sürekli kendini yeniliyor ve günün koşullarına uygun yeni modellerle topluma sağlık hizmeti üretiyor.
Geçmişte…
Sistem hastaneler üzerine kuruluydu ve bu nedenle de sağlık sorunu yaşayanlar hastanelere gitmek zorundaydı.
Buna…
Bir yandan sağlık ocakları eklenirken, bir yandan da aile hekimliği yoluyla koruyucu sağlık hizmeti başladı ve gerekli görülmeyen hastalar sevk edilmediği için de hastanelerin yükü azaldı.
İşte…
Uygulama günün koşullarına göre yenilenirken, bu kez de aile hekimliği ile hastane arasına yeni bir kademe geldi. Daha doğrusu, hastaneler dışında branşlaşarak uzmanlık hizmeti verecek yeni bir model devreye giriyor:
Sağlıklı Yaşam Merkezi.
Yeni uygulamanın bir örneğini, aynı zamanda İl Halk Sağlığı Müdürü olan İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan ile birlikte gezdik.
Tepederbent’e yeni ve modern Mudanya Devlet Hastanesi yapılmasıyla boşaltılan kordondaki eski hastane binası tepeden tırnağa yenilerek Mudanya Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne dönüştürüldü.
Burada…
Çağın hastalıkları olarak ortaya çıkan ve bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar takip altına alınarak tedavi edilecekler.
Mudanya’daki toplam 24 aile hekiminin sevk ettikleri hastalar yanında bireysel başvuru da alacak merkezde yüksek tansiyon, diyabet, obezite, kanser gibi hastalıklarla birlikte uyuşturucu, sigara, internet gibi yine çağımızın bağımlılıkları da takibe alınıp tedavi edilecekler.
“Bu bir ara model” diyen İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, sınırlı acil hizmeti de verileceğini söyledi.
Merkezde…
İl Sağlık Müdürlüğü’nün kullandığı sağlık hizmetleri birimleriyle birlikte İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün Toplum Sağlığı Merkezi çatısı altına topladığı birimler de yer alıyor.
Psikososyal danışmanlık, çocuk gelişimi, ağız ve diş sağlığı, sağlıklı beslenme, yaşam danışmanlığı, sağlıklı yaşlanma, üreme birimleri kuruldu.
Her odanın hastalığın psikolojik etkilerine göre farklı renklerde tefriş edildiği Mudanya Sağlıklı Yaşam Merkezi branşlarında uzman doktor ve psikologlarla başvuranlara hizmet verecek.