Çevre Yolu’ndan Büyükbalıklı’da viyadükle ayrılacak otoyolda yeni hedef: Yılsonunda Karacabey!

unnamed
unnamed

unnamedAçıkça söylemek gerekirse… Türkiye’nin nüfus, sanayi, ticaret bakımından en gelişmiş iki bölgesi Marmara ve Ege’yi birbirine bağlayacak İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu projesinin ilk etabı çok güzel oldu.
Hele…
İzmit Körfezi’nin geçiverildiği Osmangazi Köprüsü özellikle Bursa-İstanbul ulaşımında karayolunu bir anda cazip hale getirdi.
Osmangazi Köprüsü’nden sonra Bursa’ya kadar gelen otoyol Ovaakça’da Çevre Yolu’na bağlandı ve ilk etap burada bitti. Şimdi sırada  Bursa-Balıkesir arası var. O proje de iki aşamalı olarak uygulanıyor.
Örneğin…
Otoyol çalışmaları şu sıralarda 72 kilometrelik Bursa-Karacabey etabında yoğunlaştı.
Başlangıçta…
Otoyolun Çevre Yolu’nun bittiği Başköy doğusundan devam ederek Uluabat’ın güneyinden geçip Mustafakemalpaşa’dan ilerlemesi planlanmıştı.
Ne var ki…
Uluabat Gölü’nün güneyindeki güzergah RAMSAR Sözleşmesi kapsamında kaldığı için değiştirildi ve yol Uluabat’ın kuzeyine alındı.
Bu değişiklik de güzergahta iki önemli değişikliğe yol açtı.
Birincisi…
Yeni projeye göre, Çevre Yolu’nun İzmir çıkışı değişiyor. Başköy’de biten yol, 3 kilometre daha geride bulunan Büyükbalıklı’dan Karacabey ve İzmir yönüne ayrılıyor.
Ayrılış noktasına da uzun bir viyadük planlandı.
İkincisi…
Yeni güzergahta Mustafakemalpaşa devre dışı kaldı, Karacabey otoyolun merkez üssü haline geldi.
İşte…
Çalışmalar da o bölgede yürütülüyor. Yaptığımız görüşmelerde, yolun altyapısının büyük ölçüde tamamlandığı bilgisini edindik. Yalnızca Karacabey-Harmanlı arasındaki 8 kilometrelik bölümde yapım çalışması var.
Onun dışındaki bölümlerin asfaltlamaya hazır olduğu söyleniyor. Hedef olarak da, “Otoyol Karacabey’e yıl sonunda bağlanır” deniyor.
Yine…
Çevre Yolu’ndan devam edecek güzergahın başlangıç noktasını oluşturacak Büyükbalıklı viyadüğünün yapımına da bu yaz başlanıyor. Viyadüğün de yıl sonunda tamamlanması bekleniyor.