Cumhurbaşkanı Erdoğan’la AK Parti’de başlayan yeni dönemi anlamak için yeni MYK ve hükümeti görmek gerek

Pazar sabahı… Televizyonların canlı yayınlarıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan genel başkan seçileceği AK Parti kurultayına gitmek üzere Beştepe’den ayrıldığında makam aracında Cumhurbaşkanlığı forsu vardı.
Fors…
Cumhurbaşkanı araçtayken açıldığı için, her şey olması gerektiği gibiydi.
Bununla birlikte…
Cumhurbaşkanı tören ya da toplantıda konuşma yapıyorsa, makamın gereği protokol uygulamasıyla kürsüye de Cumhurbaşkanlığı forsu asılıyor.
Ne var ki…
998 gün sonra AK Parti Genel Başkanlığı’na yeniden seçilen Erdoğan’ın önce aday olarak çıktığı, seçim sonrası da AK Parti Genel Başkanı olarak teşekkür konuşması yaptığı kürsüde fors yoktu, yalnızca AK Parti logosu vardı.
Böylece…
Yeni dönemde Cumhurbaşkanı-parti lideri pozisyonlarının nasıl işleyeceği de ilk örneğinde görüldü.
Anlaşılan o ki…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan makamı gereği bir yere gittiğinde kürsüye yine Cumhurbaşkanlığı forsu asılacak, fakat parti işi olduğunda, pazar günkü gibi kürsüde fors yerine AK Parti logosu bulunacak.
Zaten…
Meclis’e gelişinde askeri törenle karşılanması gerektiği için, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı AK Parti Grup Toplantıları’nın genel merkezde yapılması kararı da bu nedenle alındı.
Yani…
Erdoğan’ın, yeni dönemin partili cumhurbaşkanı uygulamasında hassas davranıp devlet ve parti işlerini ayırmaya özen gösterdiği anlaşılıyor.
Bununla birlikte…
Ankara kulislerine kulak kabarttığımızda, iki konuda merak olduğunu gördük.
Birincisi…
AK Parti kadroları başta olmak üzere, tüm siyasi çevreler kurultayda seçilen Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’ndan nasıl bir Merkez Yürütme Kurulu çıkacağını merak ediyor.
Çünkü…
MKYK bünyesinden çıkacak MYK önümüzdeki süreçte AK Parti’nin siyasi yol haritası ile birlikte niyetini de gösterecek.
İkincisi…
Yine AK Parti çevreleri başta olmak üzere, tüm siyasi kesimler hükümetteki değişikliği merakla bekliyor.
Ona bakarak da…
Revizyona uğramış hükümetin kavgacı mı, uzlaşmacı mı, reformcu mu, korumacı mı, şahin mi, güvercin mi olacağını anlamaya çalışacaklar.