İnsan vücudu ve şehre bir benzetme de Altepe’den: Allah’ın yarattığı sistemi değiştiremezsiniz, ama insanların kurduğu şehir tadilat ister

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE

Sabah… Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile sohbet ediyoruz. Konu daha çok kentsel dönüşüm uygulamaları ve yansıyan sorunlar üzerine.
Başkan dedi ki:
“Geçen hafta Kentsel Dönüşüm Forumu’nda öğleye kadar ilk oturumun tamamını izledim. Akademik odaların başkanlarının hepsini dinledim.”
Vatandaşın bakışını da anımsattı:
“O gün konuşan Oda başkanlarından biri vatandaştan gelen sorularla çok zor durumlara düştü.”
Sonra da…
Kentlerin büyümesiyle ortaya çıkan sorunlarla obezite arasındaki benzetmeye söz geldi. Altepe buna katılmıyor.
Söylediği şu:
“Evet, vücut belli bir kilodan sonra obez oluyor. Fakat şu da var: Allah’ın yarattığı sistemi değiştirebilmek, bir mide daha takabilmek mümkün mü? Ama şehir öyle değil.”
Ardından…
“Şehri insanlar planlıyorlar ve kuruyorlar” deyip devam etti:
“İnsanların kurdukları şehirler devamlı büyüyorlar. Çünkü, şehir canlı bir mekanizma olduğu için sürekli tadilat gerekir. Böylece eksikler giderilir, gerekenler yapılır.”
Şunu da vurguladı:
“Şehrin damarları yollardır. Tıkandığı zaman da günün şartlarına göre yenilemek gerekir. Örneğin yeraltından yollar yapılır, tüneller açılır.”
Bu noktada…
“Köyde yeni yol açmaya ihtiyaç olmuyor, ama şehirlerde sürekli gerekiyor” dedi ve şehirlerin büyümesini şöyle tanımladı:
“Ben doğduğumda Bursa’nın nüfusu 100 bindi. Bugün 30 kat arttı, şehir büyüdü. Şehir büyürken ihtiyaçlar değişti. O günün şartlarındaki bilgi, malzeme ve teknoloji de değişti. Onun için şehirlere takviyeler yapılır.”
Şuna da dikkat çekti:
“100 bin kişinin yaşadığı şehir de var, 1 milyon kişinin yaşadığı şehir de. Hatta 20-30 milyonluk şehirler var. İnsanlar da büyük şehirlerde yaşamak istiyorlar, mutlu oluyorlar. Onun için büyük şehirlere akın var.”
Mesajı şu:
“Vücudun kapasitesi belli. Bir yerde kalıyor, ama şehir öyle değil. Sürekli büyüyor ve tüm mekanizma çalışıyor.”