İzmir Yolu üzerinde Deri OSB, TOSAB, KOTİYAK’ın olduğu Badırga’ya 75 bin nüfusuyla Gürsu büyüklüğünde uydukent geliyor

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE 2
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE 2
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE

Kent merkezindeki yoğunluğun azaltılması, en azından artışın önüne geçilmesi için kentsel planlama adına zaman zaman uydukent formülü konuşuluyor.
Cuma akşamı…
Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında konuk ettiğimiz Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye bu öneriyi anımsatınca şunu söyledi:
“Mevcut şehrin metrodan otobüse, sudan kanalizasyona, elektrikten telefona, sağlıktan eğitime kadar altyapısı var. Uydukent için bir de altyapı götürmek gerek.”
Ardından…
Gürsu’daki TOKİ konutlarının yanlış olduğunu, “proje maliyeti kadar altyapı ve yol harcaması” yaptıklarını, su götürmek için 3 terfi istasyonu yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Bu örneğe…
“Bursa’nın köyleri olan Beşevler, İhsaniye, Fethiye, Karaman, Özlüce, Minareliçavuş, Ürünlü birleştirildi Nilüfer” oldu dedi ve ekledi:
“Büyük altyapılar yapıldı. Osmangazi ve Yıldırım’da yaşayanlar için ayrılan katrilyonlarca kaynak Nilüfer için harcandı. İlçe belediyesi de küçük parklar yaptı.”
Yeni projeyi açıkladı:
“Bursa’nın Batısı’na gerçek bir uydukent kuruyoruz.”
Adresi de gösterdi:
“Badırga ve çevresine şehir içindeki sanayiyi deplase ediyoruz. Orada yeni sanayi bölgeleri oluşuyor. Yine ileri teknoloji bölgesi olacak. Buralarda çalışacak personel için aynı yerde bir de uydukent oluşturuyoruz.”
Şu nokta önemli:
“Badırga’daki Deri OSB, tekstilcilerin gideceği TOSAB, KOTİYAK gibi sanayi bölgelerinde 50 bin kişi çalışacak. Bu insanları Osmangazi’den, Yıldırım’dan 50 kilometrelik yoldan getirip götüremezsiniz, trafik çöker.”
Şunu vurguladı:
“Onun için, Badırga bölgesinde, Karacabey sınırında 75 bin kişinin yaşayacağı bir uydukent planlaması yapıldı. O bölgede çalışıp, o bölgede yaşayacaklar ve ihtiyaçlarını da yine o bölgede karşılayacaklar.”
Böylece…
Bursa’nın gündemine ilk kez uydukent olarak planlanan bir bölge girdi.
Kentin gelişme bölgesi olan Batısı’nda, 75 bin kişinin yaşayacağı Gürsu büyüklüğündeki uydukent aslında mevcut 1/5000’lik imar planlarında var.
O bakımdan…
1/1000’lik imar planlarının hazırlanmasına başlandı. Bu plan da uygulama projelerini getiriyor.
Yani…
Uydukent için hızlı adımlar atılıyor.