Siyaset Sosyoloğu Ali Yaşar Hoca yeni dönemi şekillendirecek 2019’u referandum ışığında yorumladı: Erdoğan’la stratejik siyaset!

PROF. DR. ALİ YAŞAR SARIBAY
PROF. DR. ALİ YAŞAR SARIBAY
PROF. DR. ALİ YAŞAR SARIBAY
PROF. DR. ALİ YAŞAR SARIBAY

Referandum geride kaldı, önümüzde yeni siyaset anlayışı ile kendini gösteren yeni bir dönem var. O yeni dönemin işaret fişeği olarak da 2019 önem taşıyor.
Çünkü…
16 Nisan referandumuyla başlayan yeni dönemi 2019 seçimleri şekillendirecek.
O bakımdan…
2019 Mart’ındaki yerel seçime 22 ay, 2019 Kasım’ındaki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimine de 30 ay var. Aday belirleme süreçleri göz önüne alınırsa da son 24 ay geri sayımının başladığı görülüyor.
İşte…
Referandum sonuçları ışığında yeni dönemin yol haritasını Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay’a sorduk.
O da…
Türkiye’nin görüşünü önemsediği siyaset sosyoloğu olarak önce AK Parti tabanı ile ilgili durum tespiti yaptı:
“Milli Görüş’ün çekirdek oy ortalaması yüzde 11.8’di, Erbakan liderliğinde en fazla yüzde 20 oldu. Buradan doğan Yenilikçi Hareket ise Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yüzde 50’yi gördü.”
Şunun altını çizdi:
“Fakat o çekirdek kesimle tarihsel olarak oluşturduğu blok arasında sıkışıklık oluştu.”
Nedenini açıkladı:
“Çünkü çekirdek kesimin talepleriyle, kendisine oy veren ve yöneldiği diğer kitlelerin talepleri çok örtüşmüyor.”
Devam etti:
“Diğer tarafa yöneldiği zaman çekirdeği kaybetme, çekirdek kesime yöneldiğinde de tarihsel bloğu kaybetme riski vardı.”
Gördüğü şu:
“Erdoğan bunu gördüğü için bazı zikzaklarla stratejik siyaset izledi. Balkon konuşmaları da yapıldı, çekirdek kesimin taleplerine uygun işler de yapıldı.”
Sonra da…
“AK Parti’nin varlığı  bu şekilde gidiyor, vazgeçeceğini de sanmıyorum” dedi ve şunu söyledi:
“Kaldı ki AK Parti artık böyle götürmek zorunda. Çünkü siyasi ontolojisi buna uygun hale geldi ve vazgeçmesi artık kayıpla eşdeğer.”
Bu noktada…
“Rusya ile olduğu gibi Avrupa ile de ilişkiler rayına oturabilir” deyip şunun altını çizdi:
“AK Parti ve Erdoğan’ın pragmatik bir yanı var. Hem İslamcı, hem liberal. Hem demokrat, hem muhafazakâr. Hepsini bünyesinde toplamış bir yapı.”
Yorumu şu:
“Bu unsurlar ayıklandığı an hareket güç kaybeder ve çekirdek tabana hapsolur. Erdoğan 2019’da kazanmak istiyorsa bunlardan vazgeçemez. Vazgeçmesi siyasi riski olur.”
Beklentisi şu:
“Erdoğan çok iyi bir stratejist. Siyasi stratejileri çok iyi ayarlayabilen bir siyasetçi. 2019’a giderken üslup başka olacaktır.”