Dünya yeni stratejiler belirlemeye başladı, Bursa da hazır olsun… Metrolu kentlerde ulaşım anlayışı değişiyor

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPEBüyük şehirde yaşayıp da, günün büyük bölümünde bir yerlere ulaşmaya çalıştığı için trafikten şikayetçi olmayan yoktur herhalde.
Yıllar önce…
Bursa’
nın nüfusu az, yolları sakinken İstanbul’a bakıp “Burada nasıl yaşanır?” diye kendi kendimize sorar, sonra da Bursa’da yaşadığımız için halimize şükrederdik.
Gelin görün ki…
40 yıl öncesinin Bursa’sı yok artık ve yapılan yollara, köprülere, viyadüklere, kavşaklara karşın trafik sorunu her geçen gün artıyor.
İşte…
Bu nedenle, büyük kentlerde toplu ulaşım ile başlayan çözüm arayışları artık raylı sistemlerin geliştirilip teşvik edilmesi noktasında ağırlık kazandı.
Dahası…
Dünyada metrosu olan kentlerde ulaşım anlayışının değişmekte olduğunu sohbet sırasında Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’den öğrendik.
Dedi ki:
“Ulaşım ihtiyacının lastik tekerlekli bireysel araçlarla karşılanabilme ihtimali yok. O nedenle biz de artık mesaimizi toplu ulaşımın ve çözümün nasıl olması gerektiğine harcıyoruz.”
Ardından…
“Tüm büyük kentlerdeki sorun bu. Dünyada da böyle”
dedi ve devam etti:
“Büyük kentlerin ulaşım sorununu çözmek üzere dünyada giderek yayılan yeni bir anlayış var. Özellikle metrosu olan kentler artık raylı sistemlere odaklanıyor.”
Sözlerini şöyle açtı:
“Metrosu olan kentlerin yerel yönetimleri için yeni yollar öncelik olmaktan çıkıyor. Belediyeler raylı sistem yatırımlarına ağırlık veriyorlar.”
Şunu da ekledi:
“Belediyeler artık yeni yol, yeni kavşak, yeni sinyalizasyon, yeni parklanma alanlarıyla uğraşmıyorlar. Raylı sistemi kullananlar için her türlü rahatlık söz konusu.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Dünyadaki yeni ulaşım stratejisi bizim için de geçerli. O nedenle ileriye yönelik çalışmalarımızı buna göre sürdürüyoruz.”
Örnek verdi:
“Japonya çok katlı yollarıyla tanınır. Onlar da yeni ulaşım stratejisi gereği artık çok katlı yollar yapmaktan vazgeçtiler. Biz de hazır olmalıyız.”