Giderek yoğunlaşan Batı’daki trafiği, Yunuseli üzerinden Çevre Yolu’na bağlayacak yol çok rahatlatır

OTOYOLDAN YENİ BAĞLANTI YOLU ÇAĞLAYAN YUNUSELİ ALMAN KANALI DOBRUCA
OTOYOLDAN YENİ BAĞLANTI YOLU ÇAĞLAYAN YUNUSELİ ALMAN KANALI DOBRUCA
OTOYOLDAN YENİ BAĞLANTI YOLU
OTOYOLDAN YENİ BAĞLANTI YOLU

Anımsıyoruz da… 70’li yılların sonlarında Ankara-İzmir yönünde kenti boydan boya geçen yol yapıldığında büyük bir heyecan yaşanmıştı.
Çünkü…
Bu yol, araçların merkeze girmesini engelleyen geçiş güzergahı olmuş, çevre yolu olarak kabul edilmişti. En önemlisi, Bursa’nın nüfusunun 300 binlerde olduğu o yıllar, yeni yapılan geniş yol çözüm de getirmişti.
Ne var ki…
O yol yapıldığında öngörülemeyen bir Bursa’dayız. Nüfus 3 milyonu buldu, Kent çok hızlı şekilde Batı’ya doğru büyüdü ve transit geçiş yolu artık Heykel trafiğinden daha yoğun olduğu için yükü de taşıyamıyor.
Gerçi…
Geçen süreçte rahmetli Teoman Özalp döneminde gündeme gelen, ama Erdem Saker döneminde yapılan Yakın Çevre Yolu nefes aldırdı. Buna son dönemde Bursa Çevre Yolu eklendi, ama yine de Batı’da sıkışan trafik kentin en önemli ulaşım sorunu.
Nitekim…
Büyükşehir Belediyesi sorunu çözmek için yeni alternatif yollar planlıyor. İzmir ve İstanbul yolları arasında ulaşım by-pası sağlayacak Yunuseli-Alman Kanalı merkezli yeni yollar kuşkusuz önemli.
Hatta…
Büyükşehir ve Osmangazi belediyelerinin birlikte yürüttükleri Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nın Mudanya Yolu’nda Organize Sanayi Kavşağı’na bağlanması da trafiği rahatlatacak.
Ancak…
Bu bölgeyle ilgili pratik çözüm önerisi okurumuz Ersan Keles’ten geldi:
Pratik önerisini şöyle gösteriyor:
“Otoyolda; Çağlayan-Ahmetbey-Dereçavuş bölgesinin tam ortasından başlayıp Yunuseli’nin arkasından geçerek Alman Kanalı ve Stadyum üzerinden Dobruca’ya ulaşacak yeni bir otoyol bağlantı yolu.”
Öneri yabana atılacak gibi değil.
Birincisi…
Otoyolun İstanbul Kavşağı-Gölbaşı arasındaki Doğu bölümünün ortasında Samanlı bağlantı yolu var. Fakat Batı’da İstanbul Kavşağı’ndan Mudanya çıkışına kadar bağlantı yolu yok.
Üstelik…
Yerleşimin yoğun olduğu ve trafik sıkışıklığının yaşandığı  Batı’da Ersan Keles’in önerdiği ve bağlantı yoluna dönüştürülebilecek mevcut bir yol da var.
İnanıyoruz ki…
Karayolları da otoyolun kent trafiği için de kullanılabileceği böyle bir ulaşım çözümüne duyarsız kalmaz.