İznik Gölü’nün suyu kavgası büyüdü… Tügsaş’ın patronu Mehmet Yıldırım çarpıcı açıklamalar yaptı

TÜGSAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET YILDIRIM
TÜGSAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET YILDIRIM
TÜGSAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET YILDIRIM
TÜGSAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET YILDIRIM

Pazartesi günü bu sayfalarda Tügsaş’ın İznik Gölü’nden çektiği su nedeniyle DSİ ile yaşadığı sorunu aktardık. Yazıda; İznik Gölü’nden en çok suyu yıllık 18 milyon metreküple Tügsaş’ın çektiği, ancak bedel ödenmediği gerekçesiyle DSİ ile arasında 5 dava olduğunu anlattık.
Bunun üzerine…
Tügsaş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım aradı.
Önce…
1969 yılında Sunğipek ve Tügsaş’ın ortak kullanımı için İznik Gölü’nden 19 kilometre boru hattı çekildiğini, başlangıçta suyun yüzde 60’ını Sunğipek’in kullandığını, ancak 1985’ten itibaren Tügsaş’ın amonyak tankları soğutması için yüzde 60 su kullanmaya başladığını söyledi.
Sunğipek’in kapanması üzerine, 2002’de Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla tahsisin tamamının Tüğsaş’a verildiğini de açıkladı.
Ardından…
Tügsaş’ı 2004 yılında Özelleştirme’den aldıklarını anımsatıp şunu söyledi:
“Aslında İznik doğal bir göl olduğu için DSİ’nin yatırımı yok. O nedenle su tahsisle veriliyor. Fakat DSİ hakkı olmadığı halde ücret uyguluyor.”
Şunu vurguladı:
“En çok suyu bizim çektiğimiz izlenimi var. Oysa gölden 6 Sulama Birliği su çekiyor. Yalnızca biri yılda 30 milyon metreküp çekiyor. Bizim çektiğimiz su 18 milyon metreküptü.”
İtirazı şuna:
“DSİ, hakkı olmadığı halde satın aldığımız tarihten öncesine ait dönemler için bize ödeme çıkarmak istiyor.”
Şunu da ekledi:
“Hatta, fabrikamız grev nedeniyle 1 yıla yakın süredir üretim yapmadığı için su çekmiyoruz. O kullanmadığımız suya bile ödeme çıkarılıyor.”
Şu bilgiyi de verdi:
“Davalar lehimize sonuçlanmaya başladı.”