Kongre süreci başlarken delege ağalığına karşı CHP’de ikinci kritik hamle: Çok oy veren mahallelere çok delege!

Planlamaya göre… CHP’deki kongreler süreci ağustos ayının ortasında delege seçimiyle fiilen başlayacak. O nedenle, sürece hazırlık kapsamında hangi mahallenin kaç delege çıkaracağının belirlenmesine başlandı.
Ne var ki…
Genel Merkez tarafından belirlenen oranlar doğrultusunda çarpıcı bir kriter ortaya çıktı: Çok oy veren mahalleler, delegenin de çoğunluğunu çıkaracak.
Bu da…
CHP’ye oy veren mahalleler açısından delege avantajı ortaya çıkarıyor.
Aslında…
Delege kriterinin CHP’nin mahalleden aldığı oya göre belirlenmesi, siyasette alıştığımız delege ağalığı sisteminin çökertmeye yönelik bir uygulama.
Çünkü…
Kongrelerde aday olmak isteyenler, ya da kongrenin kaderini belirlemeyi hedefleyenler çok sayıda üye yazıp delege sandığında avantaj sağlıyorlardı.
İşte…
Daha çok merkez sağ partilerde görülse de, siyasetin hastalıklı noktalarından biri olan delege ağalığını yıkabilmek, kongreleri eşit yarışın geçtiği ortamlar haline getirebilmek için CHP Genel Merkezi iki önemli karar aldı.
Birincisini 2 Haziran günü bu sütunlardan duyurduk:
3 Şubat 2017 tarihinden sonra CHP’ye üye olanlar, ilçelerindeki kongreler için delege seçilemeyecekler.
Karar…
Yani, CHP’ye çok oy veren mahallelerin delegenin de çoğunu çıkarması adımı, alışılmış eski sistemi ortadan kaldırmayı hedefleyen ikinci adım oldu.
Bununla birlikte…
Her mahallenin en az 1 delegesi olması da parti tüzüğünün bir gereği.
Üstelik…
Tüzük gereği, mahallede CHP üyesi olmasa bile, ilçe örgütü en yakın mahalleden en az 1 ismi parti üyesi olmayan mahallede delege olarak görevlendiriyor ve böylece delegesiz mahalle bırakmıyor.
O bakımdan…
Genel Merkez kriterlerinin belli olmasıyla gözler en çok mahalleye sahip merkezdeki 3 büyük ilçeye çevrildi.
Hesaplarını bu ilçeler üzerinden yapanlar Osmangazi’nin 134, Yıldırım’ın 69 ve Nilüfer’in 64 mahallesinde CHP’nin aldığı oyları hesaplamaya başladılar bile.