Uzmanı uyardı: Ulaşımda tek çare toplu taşıma, ama Bursa kadar uzun aktarmasız metro hattı yok!

NŞAAT YÜKSEK MÜHENDİSİ MEHMET TÖZÜN
NŞAAT YÜKSEK MÜHENDİSİ MEHMET TÖZÜN
İNŞAAT YÜKSEK MÜHENDİSİ MEHMET TÖZÜN
İNŞAAT YÜKSEK MÜHENDİSİ MEHMET TÖZÜN

Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere belediyelerin bunca yeni yol, yeni köprü, yeni kavşak yapmalarına, Bursaray’ın yeni hatlarla uzatılmasına, hatta kent merkezinde tramvayın devreye girmesine karşın trafik ve ulaşım sorunu neden çözülemiyor?
Soruyu…
Konunun uzmanına, yıllarca Karayolları’nda yol ve tünel mühendisi olarak çalışan, şimdi de bilgi ve birikimini Bursa Teknik Üniversitesi’nde paylaşan İnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Tözün’e sorduk.
O da yolu gösterdi:
“Araba sayısı arttıkça yolları genişletme eğilimi artar. Bunun sonucunun olmadığını bütün ulaştırma mühendisleri bilir. Yapmamız gereken özel araca daha az bağımlı ve iyileştirilmiş toplu taşıma hizmetlerini içeren bir sistemin özendirilmesi.”
Onun nasıl olacağını da söyledi:
“Araçların değil, insanların bir yerden bir yere ulaştırılmasına öncelik tanıyan ve yolcuların gereksinimlerine cevap veren bütünleşik, yani entegre bir ulaşım sistemi oluşturmak esas amacımız olmalı.”
Şunu anımsattı:
“Kent merkezlerinde özel oto ile yolculukların çoğunluğu, alışveriş, iş merkezi, hastane gibi yoğunluğun bulunduğu bölgelere oluyor.”
Uyarısı şu:
“Kavşaklara çok yakın yerlerde yoğun sirkülasyonun olduğu merkezler trafiği arttırır, özellikle hafta sonları çok büyük bir sıkıntı oluşturur.”
Çareyi gösterdi:
“Kent içi ulaşımda tek çare raylı sistem. Bunlar arasında en gelişmiş ulaşım aracı da daha çok yolcu taşıma kapasitesine sahip olan metro.”
Metro planlamasıyla ilgili görüşü de şu:
“Dünyanın hiçbir yerinde 15 kilometreden fazla kent içi aktarmasız raylı sistem ulaşımı yok. Bursa’da ise yaklaşık 32 kilometrelik Kestel-Uludağ Üniversitesi hattı aktarmasız işletiliyor.”
Soruna işaret etti:
“Mesafe uzun olduğu için metroda sefer aralığı 10 dakika. İşletme hızı saatte  30-35 kilometre.”
Şu da önemli sorun:
“Maalesef durakların fiziki şartları 4 vagondan fazlasını almıyor.”
Çare şu:
Bir…
“İlk olarak Kent Meydanı’nda süratle Bursa Ulaşım Ana Planı’nda olan, fakat yapılmayan aktarma istasyonu yapılmalı.”
İki…
“Bunun sağlayacağı aktarma imkanıyla Bursaray seferleri 10 dakikadan 2.5 dakikaya düşürerek kapasite arttırılmalı.”
Üç…
“Toplu ulaşım fiyat politikasında halkı özendirici tedbirler alınmalı.”