Bursa Hayvanat Bahçesi’nde sürekli büyüyen bambaşka bir dünya var: Penguenler renk kattı, gergedanlar yolda, filler bekleniyor

ERDEM SAKER
ERDEM SAKER

Yapımını adım adım izledik… Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Erdem Saker’in kente attığı imzalar arasında Hayvanat Bahçesi ile Botanik Park’ın ayrı bir yeri var.
Yurt dışına her çıktığında, özellikle Avrupa kentlerinde hayvanat bahçelerini mutlaka gezdi, inceledi ve Türkiye’nin en önemli hayvanat bahçelerinden birini Bursa’ya kazandırdı.
Sonra da ilgisini hiç kesmedi, hatta kimi sorunlarıyla ilgilendi.
Öyle ki…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 120 türde 1200 hayvanın yaşadığı bu muhteşem dünyayı Bursa’ya kazandıran eski Başkan Saker’den Hayvanat Bahçesi’nin koordinatörü olmasını istedi, o da kabul etti.
Şimdi…
Erdem Saker her sabah büyük bir heyecanla Hayvanat Bahçesi’ne geliyor. Bir yandan ziyaretçilerle sohbet ediyor, bir yandan Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği ile sürekli temas halinde gelişmeleri izliyor.
Ziyaretine gittiğimizde…
1998 yılında Hayvanat Bahçesi’nin açılışını yaparken gördüğümüz heyecanına bir kez daha tanık olduk. Kısa bir turla, Bursa Zoo’nun yeni konuklarını tanıttı.
Çevrede…
Çocuklu aileler dikkat çekiciydi. Saker aileleri gösterip, “Pazar günleri burası cıvıl cıvıl oluyor. Çocuklar televizyon ya da bilgisayar oyununda gördükleri hayvanları canlı canlı tanıyorlar. Zaten amaç da buydu” derken keyifliydi.
Sonra…
Afrika Savağı’nı gezdirdi. Zürafalara baktık, zebraları izledik. Havuzdaki fok balıklarının gösterisini camın arkasından izledik.
Parkın yeni sakinleri Afrika Penguenleri şu günlerin en çok ilgi gören hayvanları. Sanki smokin giymişler gibiler ve hep yan yana diziliyorlar. Havuzun çevresindeki kalabalık da ilgiyi gösteriyor.
“İki tür penguen var” diye söze başladı Saker ve şunu söyledi:
“Kutup Penguenleri’ni herkes biliyor. Ama bizim iklim koşullarımızda yaşayamazlar. Hele bu sıcağa hiç gelemezler. Bunlar Afrika Penguenleri ve iklim koşullarımıza tamamen uyumlular.”
Sonra da şu bilgiyi verdi:
“Anlaşmalarımızı yaptık, şimdi bahçemizin yeni sakinlerini bekliyoruz. Yılsonunda gergedanlarımız olacak. Önümüzdeki yıl da fillerimiz gelecek.”
Ardından…
“Fillerle birlikte kırmızı panda ve antilop da gelecek” dedi ve ekledi:
“Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği’yle yaptığımız anlaşma gereği, 5 gergedandan önce 2’si gelecek. 7 filin de önce 2’sini teslim alacağız. Hepsinin yerlerini şimdiden hazırladık.”