Bursa turizmi için İstanbul’a yakınlığın dezavantajını avantaja dönüştürme stratejik hedefi: Büyük acentaların paket programları

BTSO TURİZM KONSEYİ BAŞKANI HASAN EKER
BTSO TURİZM KONSEYİ BAŞKANI HASAN EKER
BTSO TURİZM KONSEYİ BAŞKANI HASAN EKER

TRT Ankara Radyosu öğle kuşağı yayınında, Ayşe Yürük’ün yapımcılığını üstlendiği programa telefon bağlantısıyla konuk olduk.
Program sunucusu Bilge Demirağ sordu:
“Bursa’da pek çok tarihi eser ve gezilecek yer var, herhalde sürekli turist geliyordur.”
Derin bir iç çekip cevap verdik:
“İstanbul’a çok yakın olmak Bursa’ya ulaşım açısından avantaj, fakat bu gibi kültür gezilerinde yakınlık dezavantaj oluyor. Çünkü turist tarihi büyük cami ve yapıları İstanbul’da görüyor, Bursa’yı gündemine almıyor.”
Program sonrası…
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Konseyi Başkanı Hasan Eker’le sohbetimizin konusu da turizmde Bursa’nın tercih edilebilirliği oldu.
O da bizim gibi iç çekerek söze başladı:
“İstanbul’a yakınlık Bursa’nın turizm açısından dezavantajıydı, şimdi daha da yakın olunca daha da dezavantajlı hale geldik.”
Nedenini şöyle açıkladı:
“Çok yakın olunca turist Bursa’ya günübirlik turlarla geliyor. Ulucami’yi ve Kozahan’ı geziyor, kebap yiyip gidiyor.”
Bakışı şu:
“Turisti Bursa’da daha uzun süre ve özellikle konaklamalı tutup yakınlığı avantaja dönüştürmeliyiz.”
Dikkat çektiği nokta da şu:
“Kültür turizminde Bursa’yı cazip yapabilmek için, tarihi eser ve mekanlar yanına turistin ilgisini çekecek eğlenceli ve tematik restoranların sayısını arttırmalı, tarihi yaşatan otantik mekanları doğru düzenlemeliyiz.”
İkinci aşamayı da şöyle açıkladı:
“Bütün bunları yaptıktan sonra, Türkiye’ye turist getiren Avrupa’nın büyük seyahat acentalarının paket programlarına Bursa’yı ekletmeliyiz.”
Şunu vurguladı:
“Turist artık yalnızca tek yere gitmek yerine paket programlara yöneliyor. O nedenle Avrupa’da Budapeşte-Viyana-Prag gibi, Lüksemburg-Amsterdam-Brüksel gibi paket programlar yapılıyor. Biz de İstanbul paketine girmeliyiz.”
Ardından…
“Kapadokya’ya giden turist Bursa’ya neden gelmesin?” dedi ve ekledi:
“BTSO Turizm Konseyi olarak belirlediğimiz stratejik hedefte bu var. Bursa olarak paket programlara girebilmek için her şeyi yapacağız.”