Bursa’nın statü semti Çekirge’yi eski günlerine döndürecek değerleriyle meydan düzenlemesi

EKİRGE MEYDANI YARIŞMA PROJE MAKETLERİ
EKİRGE MEYDANI YARIŞMA PROJE MAKETLERİ

Eskisi yenisi fark etmez… Bursa’da yaşayan herkes için Çekirge’nin ayrı bir yeri ve değeri var. Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu’nun da vurguladığı gibi, Bursa kent merkezi ana aksı denince akla Yeşil-Çekirge hattı gelir.
Çünkü…
Çekirge bu kent için her dönem önemli oldu. Çekirge’de yaşamayanlar bile bu semte saygı ve ilgi duydu.
Türkiye’de termal turizminin olmadığı yıllarda Çekirge hamamları ülkenin dört bir yanından gelenlere şifa dağıtırdı. Henüz pansiyonculuk bilinmezken, Çekirge’deki her evin en az 1 odası hamamlara gelenler için pansiyona verilirdi. Altyapı olduğu için oteller de önce Çekirge’de yapıldı.
70’li yıllardan itibaren Bursa’da sanayicinin, işadamının, üst düzey bürokratın oturmak için seçtiği ve sosyal statü bulduğu yer oldu.
O bakımdan…
Dünü, bugünü olmaksızın söylemek gerekirse, Çekirge hep bu kentin gözbebeği kabul edildi. Hatta, okuduğunuz gazete Olay’ın magazin ekinin adı bile bu semtten gelir.
Ancak…
Çekirge eski itibarlı günlerinden biraz uzaklaştı. Bunun nedenleri arasında Çekirge’nin yapılaşma ve sosyal yaşam olarak tarihi değerlerinden uzaklaşması var.
Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu ile sohbet ederken, o da bu noktadan yola çıkıp, “Çekirge’yi eski günlerine döndürecek bir meydan düzenlemesi planlıyoruz” dedi ve şunu vurguladı:
“Bursa ve Çekirge’nin geçmişten gelen kimliği ve değerini yeniden ortaya çıkarmak amacıyla Çekirge Meydanı proje yarışması düzenledik.”
Yarışmaya 46 projenin katıldığı, 7 projenin ödüle değer bulunup maketlerinin hazırlandığı bilgisini veren Hasanoğlu şunun altını çizdi:
“Bu bir fikir projesi yarışmasıydı, onun için bire bir uygulanmayacak. Meydanın nasıl olacağına Çekirgelilerle birlikte karar vereceğiz.”
Hedefi net bir ifadeyle ortaya koyu:
“Bizim bir tek amacımız var. Çekirge’nin tarihi kimliği ve değerini yeniden kazandırırken modern bir yaşam merkezi ortaya çıkarmak.”
Anladığımız o ki…
Osmangazi Belediyesi, kentin statüsü en yüksek semti Çekirge’yi yeniden eski değerleriyle canlandırmaya kararlı.
Bu da Bursa için önemli.