Hükümet revizyonu ışığında 2019: AK Parti, cumhurbaşkanı ve genel seçimden 6-7 ay önce yerel seçim riski alır mı?

15 Temmuz Cumartesi akşamı, saatlerin gece yarısını geçtiği dakikalarda Olay Televizyonu canlı yayınında Esat Kaplan’ın konuğuyduk.
Darbe girişimi gecesinden başlayıp bugünün değerlendirmesini yaptıktan sonra Olay TV’nin başarılı Haber Müdürü ve özel gecelerdeki maraton yayınların ustası olan Esat şunu sordu:
“Yaşananlar 2019’da yapılacak seçimleri nasıl etkiler.”
Bunun üzerine…
Normal takvime göre; 2019’da önce mart ayında yerel seçimlerin yapılacağını, ardından kasım ayında cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçiminin birlikte olacağını anımsattık.
Ardından…
Kafamıza takılan bir noktaya işaret ettik:
“Yerel seçimler genel iktidarlar için daima risk taşır. Çünkü, vatandaşın doğrudan etkilendiği ve etkilediği bir seçim. AK Parti cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminden 6-7 ay önce bir yerel seçimi acaba göze alır mı?”
Gerçekten de…
Vatandaşın hesap sorma ya da genel iktidarı uyarma arzusu gibi memnuniyet coşkusu da, doğrudan hizmet nedeniyle yerel seçimlere çok yansıyor.
Nitekim…
Geçmişte yerel seçimden genel iktidarı kaybeden partiler gördük. O bakımdan, kısa arayla iki seçimin arka arkaya yapılacak olması siyasi risk taşıyor.
Acaba…
AK Parti karar vericileri bu riski mi görürler, yoksa cumhurbaşkanı ve genel seçimi yerel seçimin önüne alacak bir stratejik hamle mi yaparlar?
İkincisi olursa…
Yani genel seçimi erkene alacak bir hamle düşünülürse, zaman için çok fazla seçenek yok. Bu yıl geçtiğine göre, önümüzdeki yılın ilkbaharı ya da sonbaharı yeni bir seçim gündeme gelebilir.
İşte…
Cumartesi gecesi Olay TV ekranında konuştuğumuz bu konu, hükümet revizyonu kapsamında ortaya çıkan fotoğrafın nasıl yorumlanması gerektiğinin de ipuçlarını veriyor.
O bakımdan…
Hükümetten ayrılan ve sorumluluk üstlenen bakanlarla ilgili değerlendirme yaparken 2019’u kesinlikle göz ardı etmemek gerekiyor.
Çünkü…
Revizyon ve 2019 seçimi birbirlerinin izdüşümü gibi gözüküyor. Bugün hükümetteki değişiklik ayrıntıları aydınlanırsa, 2019’un tablosu da anlaşılacak.
Görünen bu.