Kamu Denetçisi Özlem Tunçak’tan devletin müşfik çağrısı: Mültecilere biraz sabır ve biraz hoşgörü!

KAMU DENETÇİSİ ÖZLEM TUNÇAK
KAMU DENETÇİSİ ÖZLEM TUNÇAK
KAMU DENETÇİSİ ÖZLEM TUNÇAK

Aslında… Özlem Tunçak adı Bursalılar için yabancı değil. AK Parti’de İl Başkanlığı yapan, İl Genel Meclisi’nin ilk başkanı olan ve 2007’de AK Parti Bursa Milletvekili seçilen Mehmet Tunçak’ın eşi.
Yani…
Doğuştan değilse bile, Bursa gelini olarak bu kentin sokaklarında yaşamış, bu kenti düşünmüş bir hukukçu.
Ankara’da kamu kurumlarında üst düzey görevlerden sonra, aralık ayından bu yana, ombudsman adıyla da tanımlanan Kamu Denetçisi olarak görev yapıyor.
Kısacası…
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ile birlikte 5 Kamu Denetçisi’nden biri. Kurum içinde kadın ve çocuk hakları, ailenin korunması ile mülteciler konularında devletle bireyler arasında arabuluculuk ve köprü görevi yapıyor.
O nedenle…
Gündemde olan Suriyeli mülteciler konusunda ne gibi adımlar atılabileceğini konuşurken konunun iki farklı yüzüne dikkat çekti.
Söze de şuradan başladı:
“Başdenetçimiz Şeref Malkoç’la birlikte Kahramanmaraş, Kilis, Gaziantep gibi sınıra yakın kampları dolaştık. Belediyelerin çalışmaları, sivil toplum örgütleri, kamu kurumlarının yaptıklarını inceledik.”
İzlenimi şu:
“Bölgede kamu kurumları çok şefkatli çalışıyorlar. Sivil toplum örgütleri de fevkalade. Vatandaşlar evlerini açıp yemeklerini paylaşıyorlar.”
Gördüğü şu:
“Oralarda ensar-muhacir felsefesiyle müthiş güzellikte evsahipliği var.”
Şunun altını çizdi:
“Sahil Güvenlik denizlerde insanlığın onurunu boğulmaktan kurtarıyor. Türkiye Suriyeli mülteciler için 25 milyon Dolar’ın üzerinde harcama yapıyor. Devlet alicenaplığını gösteriyor.”
Ardından…
Batı kentlerinde yaşanan Suriyeli gerginliğini yorumladı:
“Bizim toplumumuzda bir genelleme alışkanlığı var. Şu meslek şöyle deyip çıkarız işin içinden. Oysa her mesleğin içinde her türlü katman var. İyisi de, kötüsü de var.”
Devam etti:
“Suriye’den gelen misafirlerimizin içinde değişik gruplar var. Değişik kültürlere sahipler. O bakımdan, alışım sürecine ihtiyaç duyuluyor.”
Sonra da şu çağrıyı yaptı:
“Her konuda olduğu gibi biraz sabır ve biraz hoşgörüyle atlatacağımızı düşünüyorum.”
Şu nokta önemli:
“Suriyeli misafirlerimizin büyük çoğunluğu çocuk ve kadın. Aralarında sahipsiz çocuklar var ve eğitimleri için çok önemli çalışmalar yapılıyor.”