Kentsel dönüşümde büyük değişim başlıyor: Kükürtlü Caddesi görkemiyle Nişantaşı’na benzeyecek

TE YENİ KÜKÜRTLÜ CADDESİ BÖYLE OLACAK
TE YENİ KÜKÜRTLÜ CADDESİ BÖYLE OLACAK
İŞTE YENİ KÜKÜRTLÜ CADDESİ BÖYLE OLACAK

Yıl 1977… Bursa Belediye Meclisi toplantısını çömez gazeteci olarak izliyoruz. Kürsüde Belediye Başkanı İsmet Tavgaç var. Meclis ise Çekirge Caddesi Kuzeyi Planı’nı görüşüyor.
O tarihlerde…
Çekirge Caddesi’nden Sırameşeler’e kadar olan bölge zeytin ağaçlarıyla dolu.
İşte…
Bu bölgeyi imara açacak plan değişikliğine karşı, CHP Grubu Sözcüsü Rıdvan Altınkepçe hala kulaklarımızda olan şu konuşmayı yaptı:
“Bursa’dan Çekirge’ye gidenler başlarını çevirince yemyeşil ovayı görüyorlar. Plan geçerse, balkonlara asılan iç çamlaşırlarını görecekler.”
Aradan yıllar geçti…
İmara açılan zeytinliklerin yerinde Kükürtlü diye bir semt doğdu. Ekrem Barışık döneminde de Kükürtlü Caddesi’nin açılmasına tanıklık ettik.
Teoman Özalp döneminde, hissedilmeye başlanan trafik sıkışıklığına karşı alternatif hat olarak Kükürtlü ve Darmstadt caddelerinin Kültürpark’ın altından tünelle birbirine bağlanması önerisini Olay’da gündeme getirdik.
Sonraki yıllarda bazı adaylar bu öneriyi seçildikleri takdirde yapacakları proje olarak seçim beyannamelerini aldılar.
Yapılabilseydi…
Hem Altıparmak ve Çekirge caddelerine önemli bir alternatif kazanılacak, hem de Kükürtlü Caddesi ve Çarşamba Pazarı olarak anılan Darmstadt Caddesi daha işlevsel olacaktı.
Bugünse…
Osmangazi Belediyesi kentsel dönüşüm düzenlemesiyle Kükürtlü Caddesi’ni kentin en önemli cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyor.
Açıkçası…
Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu’nu dinlerken heyecanlandık, görsellerden de çok etkilendik.
Öncelikle…
Kükürtlü Caddesi’nin ikişer şeritli gidiş-geliş yolu üçer şeride çıkarılıyor, ama yine iki şerit kullanılacak. Çünkü, yanlardaki birer şerit parklanmaya ayrılacak. Ortada da 1.5 metrelik orta refüj yer alırken kenarlara bisiklet yolu yapılacak.
Hasanoğlu’na, yapılaşmaya karşın yolun nasıl genişleyeceğini sorduk. “Yapıların önündeki bahçe ya da boş alan gibi parsellerden yeni terklerle yolun genişliğini 25 metreye çıkaracağız” dedi.
Ayrıca, kaldırımlar da 3 metreye çıkarılarak yeniden düzenlenecek.
Projeye göre…
Cadde üzerindeki yapılar kentsel dönüşümle yenilenirken, zemin katların tümü ticaret alanı olacak.
Böylece…
İstanbul’daki Nişantaşı benzeri bir alışveriş bölgesi ortaya çıkacak.