Seçim tartışmalarının yerini partilerin yenilenme süreçleri aldı: Siyasetin en sıcak sonbaharı!

Bugüne kadar… Referandumlar seçimlere oranla daha hafif mücadele ile geçmişti. Fakat 16 Nisan referandumu hem siyasi tempo olarak, hem de siyasi tansiyon olarak alışılmışın çok ötesine geçip siyasi mücadeleye dönüştü.
Açıkçası…
Çok yorucu ve yıpratıcı kampanyalar izlendi.
Buna karşın…
Bu yaz tatil yapmayıp çalışmalarını sürdüren Meclis’in önüne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu kez de TBMM İç Tüzüğü’nün değiştirilmesi hedefini koyunca, satır arasından yorum çıkarmayı sevenlerde “Acaba sonbaharda erken seçim mi olacak?” beklentisi ortaya çıktı.
Ne var ki…
MHP’nin görevden almalar nedeniyle değişen teşkilatlar için zorunlu olarak başlattığı kongre sürecinin ardından CHP olağan kongreler takvimini açıkladı.
Onu da…
Geçtiğimiz hafta AK Parti’nin kongre takvimi açıklaması izledi.
Üstelik…
Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın metal yorgunluk gördüğünü söylemesi AK Parti teşkilatlarında kongrede geniş çaplı değişim olacağı beklentisine yol açtı.
Değişikliklerin hangi boyutta olacağını görebilmek için elbette kongreleri beklemek gerekiyor.
Ancak…
AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun’un bu sayfalardan aktardığımız “Bizde zaten her kongre dönemi yüzde 70 değişiklik olur” şeklindeki sözlerini de göz ardı etmemek gerekiyor.
Yine…
HDP de bu dönemde kongre süreci yaşayan partiler arasında yer alıyor.
Bütün bunlar…
Sonbaharla birlikte başlayan sürecin, normal koşullarda 2019’da yapılacak yerel ve genel seçimlerle cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlık kapsamında siyasetin kendini yenileme dönemi olacağına işaret ediyor.
Hele…
Meral Akşener’in de parti kuracağı beklentisi, siyasetin hararetine katkı koyacak yeni gelişmelerin yaşanabileceği anlamıma geliyor.
Yani…
Meteorolojiyi bilemeyiz, ama siyasetin önünde bugüne kadarki en sıcak sonbahar olduğu görülüyor.