Yayalaştırma projesi geçmişi anımsattı… 70 yıl önce Çekirge Meydanı’nın altından yol geçiyordu

KENAN YETİŞEN VE ÇEKİRGE MEYDANI
KENAN YETİŞEN VE ÇEKİRGE MEYDANI
KENAN YETİŞEN VE ÇEKİRGE MEYDANI

Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu ile sohbet ederken, 5 ay kadar önce Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Temsilcisi Kenan Yetişen’le konuştuklarımız aklımıza geldi.
O günlerde…
Osmangazi Belediyesi’nin Çekirge Meydanı ile ilgili çalışmaları yeni başlamıştı ve Yetişen de konuşmamızda Bursa’nın bir dönem en tanınmış isimlerinden olan Dr. Galip Uzunca’nın kendisine anlattıklarını aktarmıştı.
Örneğin…
Acemler’den gelen yolun meydanın altından geçerek bugün İş Bankası olan binanın yerindeki kahvehanenin yanından Mustafa Sokak’la devam ettiği fotoğraflarda görülüyor.
At arabası gibi araçlarla hayvanlar Mustafa Sokak’tan devam edip, 1. Murat İlköğretim Okulu üstünden geçtikten sonra da Yeşilyayla Hamamı’nın altında Küçük Yıldız Oteli önüne ulaşıyorlar. Oradan da Uludağ yoluna çıkılıyor.
Fotoğrafta, bugünkü üst Çekirge’den iniş yolunun başında köprü korkulukları ve önünde bahçesi olan bir kahvehe görülüyordu.
Yine…
Acemler yönünden gelip Bursa yönüne gidecek araçların Eski Kaplıca ile Horhor Çeşme arasından geçip Selvili Cadde girişine ulaştıkları anlaşılıyordu.
Kısacası…
Yarışmaya katılan müelliflerin hazırladıkları maketlerde görülen meydanın yayalaştırılması aslında Çekirge Meydanı’nın orijinal hali.