Barajdan gelen sulama kanaletleri DOSAB’ın altında kaldı, ovanın en verimli bölümünde 2 bin dönüm arazi sulanamıyor

4. OSMANGAZİ ZİRAAT ODASI MECLİS BAŞKANI HAKAN EKİM
4. OSMANGAZİ ZİRAAT ODASI MECLİS BAŞKANI HAKAN EKİM
OSMANGAZİ ZİRAAT ODASI MECLİS BAŞKANI HAKAN EKİM

Bir yandan DSİ ve Bütünşehir uygulaması sonrası Büyükşehir Belediyesi tarafından kırsala yönelik sulama projeleri yapılırken; diğer taraftan Faruk Çelik döneminde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın SİT ilan etmesine karşın Bursa Ovası’nın en verimli arazileri sulanamıyor.
Nedenini…
“DSİ zamanında Demirtaş Barajı’ndan kanaletler çekerek ovayı sulamak için büyük yatırımlar yaptı” diyerek söze başlayan Osmangazi Ziraat Odası Meclis Başkanı Hakan Ekim açıkladı:
“Ovanın her yerine kanaletler çekildi, ama Çağlayan-Alaşar-Armutköy’ü sulayan hat 35 yıl önce Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi altında kaldı.”
Aynı zamanda…
Dereçavuş Muhtarı olan Ekim şunu vurguladı:
“Bizim bölgemize gelen yeraltın kanaletlerinin üzerinden ağır vasıtalar geçtiği için sık sık patlıyor. Ayrıca kanaletlerin büyük bölümü DOSAB’daki fabrikaların altında. O nedenle onarım da yapılamıyor.”
Şuna dikkat çekti:
“Bu topraklarda dünyanın en iyi siyah inciri ve Santa Maria armudu yetiştiriliyor. Fakat kanaletler suyu taşıyamadığı için artık sulanamıyor.”
İstediği şu:
“En değerli ürünlerin yetiştirildiği toprakları gerektiği gibi sulayabilmek için su hattının değiştirilip yenilenmesi gerekiyor. Bu konuda ilgi ve yardım bekliyoruz.”