Hızlı tren krizleri bitmiyor… TCDD kafasına göre güzergah değiştirince, DSİ’nin projeye göre yaptığı yatırım ve toplulaştırmalar boşa gitti!

HIZLI TREN OSMANELİ HATTI GÜZERGAH
HIZLI TREN OSMANELİ HATTI GÜZERGAH

İnsan umudunu kaybetmek istemiyor, ama hızlı tren projesinde bitmek bilmeyen krizlere bir yenisinin eklendiği ortaya çıktı.
İşin öyküsü gerçekten ibretlik:
TCDD 2009 yılında Balıkesir-Bursa-Osmaneli demiryolu projesi güzergahını belirleyip, ilgili kurumlarla birlikte DSİ’ye de bildiriyor. Bunun üzerine DSİ 2011 yılında Boğazköy Barajı Sulaması’nı ihaleye çıkarıyor.
Böylece…
16 bin 665 hektar alanın sulanabilmesi için 355 kilometrelik boru hattının 340 kilometresi ve 400 kilometrelik arazi toplulaştırma yollarının 350 kilometrelik bölümü tamamlanıyor, drenaj kanallarının tamamı bitiriliyor.
Dahası…
3 ilçede 27 mahallenin 9 bin 156 hektarlık arazisinde toplulaştırma yapılıyor. Arazi sahiplerine toplulaştırmaya göre yeni araziler gösterilip yeni tapuları veriliyor ve onlar da o arazilerde ekip biçmeye başlıyorlar.
Bütün bunlar…
2012’de temeli atılan hızlı tren projesinde güzergahın Yenişehir Havaalanı’nın kuzeyi, Yenişehir ilçesinin güneyinden ve toplulaştırması yapılan arazilerden geçmesi projesine göre yapılıyor. Arazi zaten toplulaştırmayla elde edildiği için proje maliyetinin de düşürülmesi planlanıyor.
İşte…
Tüm bu çalışmalar bittikten sonra TCDD 2016 Aralık’ta fikir değiştiriyor ve proje revizyonu yapıp hızlı tren güzergahını Yenişehir ilçesinin kuzeyinden geçirmeye karar veriyor.
Kararını da…
“Biz böyle karar verdik, siz de ona göre arazileri hazırlayın” anlamına gelecek bir yazıyla DSİ’ye bildiriyor. Yani, yıllar önce tamamlanmış toplulaştırma işlemlerinin yeni projeye göre değiştirilmesini istiyor.
Her şey kağıt üzerinde kalsa ve bugüne kadar sahada hiç çalışma yapılmamış olsa TCDD’nin istediği basit iş.
Gelin görün ki…
340 kilometre boru döşenmiş, drenaj kanalları bitmiş, 9 bin 156 hektar alanda toplulaştırma yapılmış, tapusunu alan çiftçi yeni arazilerinde tarımsal üretime başlamış, bu arazilerde 350 kilometre de yol açılmış.
Hepsinden vazgeçip ” eski arazilerinize dönün” demek mümkün değil.
Kaldı ki…
Değişikliği siyasi otorite üstüne alıp “Yapılan her şeyi ve harcanan parayı çöpe atıyoruz, hepsi kabulümüz” dese bile, işin hukuki boyutu var.
O bakımdan…
TCDD’nin hızlı tren güzergahını Yenişehir’in güneyinden kuzeyine alma kararı yepyeni bir krizin doğmasına yol açtı.
Hem de..
Bu krizin maliyeti parayla bile ölçülemeyecek kadar çok büyük.