İktidar 2019 seçim planına göre değişim başlattı, her an seçim bekleyen muhalefette hiç hazırlık yok!

Aslında… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 16 Nisan referandumunun ertesi günü AK Parti teşkilatlarına 2019 seçimlerini hedef gösterdi.
Takvime göre…
Önce, 31 Mart 2019’da yerel seçimler yapılacak. Ekim ya da kasım ayında da cumhurbaşkanı seçimi ile milletvekili genel seçimi ilk kez bir arada olacak.
Dahası…
Bu seçimle hükümetin parlamento dışından cumhurbaşkanı tarafından oluşturulacağı yeni dönem, yani cumhurbaşkanlığı sistemi başlayacak.
Ancak…
Geçmişte siyaset yorgunu hükümeti oyla uyaran ve bunun sonunda iktidar değişikliğinin önünü açan yerel seçimler gördük.
Gerçi…
2002’den bu yana yapılan 5 genel seçim, 3 yerel seçim, 3 referandum ve 1 cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına bakınca sürekli oylarını arttıran iktidar görüyoruz. Buna, yerel yönetimlerin de katkı sağladığına tanık oluyoruz.
Ne var ki…
15 yıldır iktidarda olan bir AK Parti söz konusu. Türkiye’nin aralıksız en uzun iktidarını olduğu gibi, dünyada da örneği yok.
Buna karşın…
Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmalarında metal ve mental yorgunluk vurgusu yapıyor.
Ayrıca…
Seçmenin istikrarı önemsemesine karşın 15 yıldır aynı parti ve aynı kadroları görmesinin getirdiği siyasi kanıksama riskini de buna eklemek gerekiyor.
O nedenle…
2019’da Cumhurbaşkanlığı sisteminin başlayacağı bir genel seçimden 6 ay önce yapılacak yerel seçimin AK Parti için risk oluşturma olasılığı var.
İşte…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi için tehlikeyi erken görüp yenilenme ve değişim startı vermesi de bu riske bağlanıyor.
Üstelik…
Gündemde bir de yeni siyasi oluşum var ve anketler AK Parti seçmeninin yüzde 19’unun yeni bir partiye ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor.
Bu bakımdan…
AK Parti’nin şu sıralarda teşkilattan başlattığı yenilenme sürecinin iki seçimde de boyutlarını büyüterek sürdüreceği anlaşılıyor.
Önümüzdeki sürecin siyasi yol haritasını belirleyecek nokta da işte tam burası.
Acaba…
AK Parti değişim sürecini erken tamamlayıp cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimini öne, örneğin 2018 sonbaharına alır mı?
Yoksa…
Değişim zamana yayılıp seçimlere mi bırakılır?
İktidarı izleyenler bu sorulara cevap ararken, muhalefet her an seçim olabileceği düşüncesinde.
Gelin görün ki…
2019 hedefli değişimi iktidar başlatmasına karşın, her an seçim bekleyen muhalefet henüz somut hazırlık yapmıyor.