Marmara’yı Ege’ye ulaştıran İstanbul ve İzmir yollarındaki zeminden sola dönüşler “akışkan trafik” sağlamak için kapatılıyor

ZMİR YOLU TRAFİK
ZMİR YOLU TRAFİK

İnsanoğlunun doğasında var, kolaylığa ve rahata çabuk alışıyor, eskiyi kolay unutuyor. Bu durum yollarda da geçerli.
Yakın zamana kadar Bursa’yı çevre illere bir şerit gidişi ve bir şerit gelişi olan yollar bağlardı. Bu yollarda, hele bir de rampa çıkılırken kamyon arkasında kalınırsa yol çilesi artardı.
Nitekim…
Geçmişte kafa kafaya çarpışan araçların trafik kazaları haberlerini çok yazdık.
Bununla birlikte…
Tali yollardan ana yollara çıkışlar çok tehlikeli olurdu. Hatta katliam gibi kazalar yaşanırdı.
Şimdi yollar duble oldu. Şehirlerarası ulaşım iki şerit gidişi, iki şerit gelişi olan kalitesi yüksek duble yollarla yapılıyor. Bu sayede kazalar da azaldı.
Ne var ki…
Bu kez de ana yollar kabul edilen büyük kentlere gidiş güzergahlarında yoğunluk arttı. Daha açık söylemek gerekirse, zaten sürekli büyüyen ve kabına sığmayan kent olan Bursa’nın trafik yükü artarken, İstanbul’un Ege’ye geçişi de bizim güzergahtan geçtiği için İstanbul ve İzmir yolları yoğunlaştı.
Örneğin…
İzmir Yolu’nda özellikle Karacabey-Bursa arası hafta sonları şehir içi trafiğinden daha yoğun oluyor. Hele uzun bayram tatilleri devreye girdiğinde bu yolu aşmak güçleşiyor.
Aynı şekilde…
İstanbul Yolu’nda da otoyola karşın yoğun trafik var. Buna karşın Ankara Yolu trafiği diğer iki yola oranla daha sakin ve akıcı.
İşte…
Bu iki yolda ortaya çıkan yoğunluğu azaltmak, öncelikle de bayram trafiği akışını hızlandırmak için önlem geliştirildi.
Kararı da…
Karayolları’nın başvurusu üstüne Büyükşehir Belediyesi’nin kısa adıyla UKOME olarak bilinen Ulaşım Koordinasyon Merkezi aldı.
Buna göre…
İzmir Yolu güzergahında yol üzerinden yani zeminden sola dönüşler trafiğe kapatılıyor. Hatta, dönüşlerin bariyerle kapatıldığı haberi geçtiğimiz hafta Olay’da yayınlandı.
UKOME…
Yine Karayolları’nın başvurusu üzerine İstanbul Yolu’ndaki yol üstünden sola dönüşleri yani zeminden dönüşleri de kapatma kararı aldı.
Karar…
Kurtul’a kadar olan üç dönüş noktasında uygulanacak.
Böylece…
İstanbul ve İzmir yollarının daha akışkan hale getirilmesi planlanıyor.