Proje gerçekleşirse Bursa’dan hızlı trenle İzmir’e 70 dakikada gidilebilecek, ama İstanbul yolu 2 saat 15 dakika. Çünkü…

TCDD stanbul Bursa tcdd.net yht
TCDD stanbul Bursa tcdd.net yht

Gerçi… Bursa’da 2012’den beri beklentiler hızlı tren üzerinde yoğunlaştı, ama TCDD projeyi iki aşamalı yürütüyor. Bunlardan biri Vezirhan-Yenişehir bağlantısı üzerinden Balat’a gelecek olan hızlı tren.
TCDD aynı hattan bir de yük treni gelmesini hedefliyor.
Üstelik…
Dereçavuş’tan ayrılacak bir hatla Gemlik’e gidecek olan yük treninin, ana istasyonu Balat’tan sonra Karacabey üzerinden Bandırma’ya bağlanması ve bu yolla da Anadolu’nun limanlara ulaşması hedefleniyor.
Hattın…
Balat-Karacabey-Bandırma etabıyla ilgili proje ihaleye hazır durumda.
İşte…
Bu güzergah, yani Balat-Karacabey-Bandırma yük treni güzergahı, konuşulmasına başlanan İzmir-İstanbul hızlı treni için de altyapı oluşturacak.
Çünkü…
İstanbul-Ankara hattından Vezirhan’da ayrılacak Bursa hızlı treni bu noktadan sonra Yenişehir’den Balat’a gelecek, oradan da Karacabey-Bandırma-Balıkesir-Savaştepe-Soma-Aliağa-Menemen güzergahını izleyip İzmir’e ulaşacak.
Böylece…
İzmir ve İstanbul, otoyoldan sonra hızlı trenle de tam merkezde yer alan Bursa üzerinden birbirlerine bağlanacak.
Hesaplamalara göre…
Proje gerçekleşirse Bursa’dan Balıkesir’e 30, İzmir’e ise 70 dakikada gidilebilecek. Hızlı tren Bursa-Ankara arasını 2 saat 15 dakikaya, Bursa-Eskişehir arasının 1 saate ve Bursa-İstanbul arasını da 2 saat 15 dakikaya indirecek.
Bursa’dan hızlı trenle İstanbul’a daha uzun sürede gidilebilmesi ise, Bursa hattının Ankara-İstanbul hattına Bilecik’ten bağlanacak olmasından kaynaklanıyor.
Eğer…
Osmangazi Köprüsü projesinden tren rayları çıkarılmasaydı bu süre 1 saatin altına inecekti.