Ulaşım yatırımlarında viyadüklü çözüm dönemi: Sıcaksu’da tünel yerine yolun altını Kükürtlü’ye bağlayan viyadük yapılacak

SICAKSU VİYADÜĞÜ
SICAKSU VİYADÜĞÜ
SICAKSU VİYADÜĞÜ

Bir dönem… Ankara’dan yayılan trafikte sıkışan kavşakları bat-çıkla geçiş çok gözdeydi ve yerel yönetimler, acil müdahale olarak bat-çıklara yöneldiler.
Kabul etmek gerekirse…
2004’te başlayan rahmetli Hikmet Şahin döneminde bu yöntem Bursa’da başarılı da oldu.
Nitekim…
İhtisas Kavşağı’ndan başlayıp birbiri ardına yapılan bat-çıklarla Ankara girişinden İzmir çıkışına kadar kesintisiz ulaşım sağlandı. Yaklaşık 15 yıllık süreçte Bursa’nın kesintisiz ulaşımı bu yolla sağlandı ve sorun çözüldü.
Bugünse…
Anormal artan araç sayısının da getirdiği sonuçları ve beklentileri göz önüne alan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe farklı çözümler için kolları sıvarken, yolları viyadükle buluşturma formülü geliştirdi.
Bu kapsamda…
Bursa kamuoyuna daha önce açıklanan viyadük projeleri var.
Örneğin…
Nilüfer’de Tuna Caddesi’nden gelen trafiği Mudanya Yolu üstünden aşırıp Karaman’a indirerek Yakın Çevre Yolu ile birlikte yeni yapılan Recep Tayyip Erdoğan-Çelebi Mehmet Bulvarı’na, ya da Yunuseli Kavşağı’ndan başlayıp Yeniceabat’tan İstanbul Caddesi’ne ulaştıracak viyadük projesi hazır.
Yine…
Yıldırım’da Kurtuluş Caddesi’nden gelen trafiği Ankara Yolu üstünden geçirip Sarı Cami yanına indirerek Yakın Çevre Yolu ve hatta Çevre Yolu’na ulaştıracak projenin hazırlıkları da tamam.
Yanı sıra…
İzmir Yolu yönünden gelip Acemler Kavşağı’ndan Yakın Çevre Yolu ya da Yunuseli Kavşağı’ndan İstanbul Caddesi’ne çıkaracak viyadük projesinde sona gelindi.
İşte…
Bunlar gibi viyadüklü çözüm projelerine bir yenisi eklendi.
Aslında…
Sıcaksu bölgesinde Bursaray hattının üstündeki Kükürtlü ile altındaki Soğanlı bölgesini birbirine bağlayacak projenin hazırlıkları raylı sistemin altından tünelle geçiş olarak başlamıştı.
Ne var ki…
Bursaray’ın altından geçmek için derine inmek gerekiyor. Bu kez de tünelin çıkacağı Kakürtlü’ye bağlanma noktasında kod farkı sorunu ortaya çıktı.
Bunun üzerine…
Raylı sistemin altından geçip Divan Otel’in önüne çıkacak tünel yerine, Bursaray’ın üstünden geçip Kükürtlü’ye çıkan yola direkt bağlanacak viyadük projesi benimsendi.
Üstelik…
Bağlanacağı yol eğimli olduğu için, kod farkı sorununun yaşanmayacağı viyadük tek şerit gidiş ve tek şerit geliş olarak projelendirildi ve çalışması da bitti.