Yeni dönem için en ayrıntılı anketten çarpıcı sonuç: 2019 seçiminde 2 partili Meclis görünüyor!

ADA ARAŞTIRMA YÖNETİCİSİ AYHAN ADIGÜZEL
ADA ARAŞTIRMA YÖNETİCİSİ AYHAN ADIGÜZEL
ADA ARAŞTIRMA YÖNETİCİSİ AYHAN ADIGÜZEL

Tablo ortada… 2019 yılında ilk kez bir arada yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi Türkiye’nin yönetim şekli bakımından yeni bir dönemin başlangıcı olacak.
Aslında…
2 seçimin kazanma anlamında birbirinden temel ayrılıkları var. Örneğin, cumhurbaşkanı seçilebilmek için yüzde 50 artı 1 oy gerekirken, milletvekili seçiminde çoğunluğu arkasına alan parti Meclis’in büyük grubu olacak.
O bakımdan…
Siyaset bilimciler şimdiden, farklı sonuç gerektiren iki seçimin birbirlerini nasıl etkileyebileceklerini araştırmaya başladılar. Ortaya da çarpıcı bulgular çıktı.
Nitekim…
Bu sütunların okurlarının seçim sonuçlarını tam isabet bulmasıyla tanıdıkları İstanbul merkezli Ada Araştırma çok geniş kapsamlı ve yapılmışlar arasındaki en ayrıntılı temmuz ayı Türkiye gündem araştırmasını tamamladı.
Merak ettiğimiz “2019 seçiminde nasıl bir Meclis oluşur?” sorumuza Ada Araştırma Yöneticisi Ayhan Adıgüzel şu cevabı verdi:
“Eğer siyaset tablosunda bir değişiklik olmazsa, özellikle de yüzde 10 seçim barajı kalırsa 2019 seçiminde Meclis 2 partili olur.”
Rakamları şöyle açıkladı:
“Yaptığımız araştırmaya göre, kararsızlar dağıtıldıktan sonra AK Parti’nin yüzde 51.9 oy alacağı görülüyor. Araştırma CHP’nin yüzde 24.8 oy alacağını gösteriyor.”
Şunu da ekledi:
“Araştırmamızda HDP’nin yüzde 8.9 oy, MHP’nin de yüzde 7.7 oy, diğer partilerin de toplam yüzde 6.7 oy alacakları görülüyor.”
Çıkardığı sonuç şu:
“Yüzde 10 barajı devam ederse, bugünkü siyaset tablosuna göre AK Parti ve CHP dışındaki partiler Meclis’e giremiyorlar.”
Milletvekili sayılarıyla ilgili bir tahmin de verdi:
“Tabloya göre AK Parti 453, CHP ise 147 milletvekili çıkarır.”
Şu ayrıntı da dikkat çekici:
“AK Parti’nin Doğu Anadolu bölgesinde yüzde 11.9, Güneydoğu Anadolu’da 6.1, Akdeniz’de 4.8, Karadeniz’de 4.7, Marmara’da 3.4, İç Anadolu’da 0.4 oranlarında oyunu arttırdığı, Ege’deyse yüzde 1.9 oy kaybettiği görülüyor.”