AK Parti’nin yeni il başkanı Salman il yönetimini oluşturma sürecinde finale geldi, ama uyması gereken çok kritik kriterler var!

AK PARTİ İL BAŞKANI AYHAN SALMAN
AK PARTİ İL BAŞKANI AYHAN SALMAN

Eğer… Bir aksilik olmazsa, ya da süreç uzamazsa, AK Parti İl Başkanı olarak görevdeki 16. gününü yaşayan Ayhan Salman yeni il yönetim kurulu listesini bu hafta sonu tamamlayıp önümüzdeki hafta Ankara’ya götürecek.
Gerçi…
Göreve gelir gelmez bayram araya girdi ve bu kısa süreçte bayramlaşmayla kamuoyu karşısına çıktı, ama ilçelerde kongre takvimi işlemeye başladığı için hem dikkatli ve seçici olmak, hem de acele etmek zorunda.
Üstelik, uyması gereken kritik kriterler var.
Örneğin…
Geçmişte İl Yönetim Kurulu 50 kişiden oluşur, 50 yedek üye olurdu. Bazen yönetimin asılları ve yedekleri meclis havasında birlikte toplanırdı.
Bu kez…
Yapılan tüzük değişikliği gereği 50 asıl ve 25 yedek üyeden oluşan bir yönetim listesi hazırlayacak olman Salman’ın dikkat etmesi gereken kontenjanlar var.
Bu noktada…
Genel Merkez, 50 kişilik yönetim kurulunda 15 kadın ve 15 genç bulunmasını istiyor. Salman bir yandan zorunlu kotalar için isim ararken, yönetim dengesi de önemli başka bir kriter olarak ortaya çıkıyor.
Çünkü…
Yönetimi oluştururken, partinin hafızasını silmemek gerekiyor. O bakımdan mevcut yönetimden isim almak kadar, alınacak isimlerin siyasi etkisi de önemli.
Yanı sıra…
Genel bir değişim rüzgarı esiyor olsa da, parti içindeki temsiliyet bu noktada önemli hale geliyor.
Bununla birlikte…
Tüm kriterlere uyarak liste hazırlandığında, ikinci denetim devreye girecek.
Bu denetim…
AK Parti’nin İl ve Bölge koordinatörlerinin Bursa’ya gelerek yönetim kurulu listesini incelemeleri, sonra da listede yer alanlarla mülakat benzeri görüşme yapmaları anlamına geliyor.
Kulislerde…
O aşamaya gelince “listede ufak tefek değişiklikler olabileceği” konuşuluyor.
Ayrıca…
Milletvekilleri, ilçe başkanları ve belediye başkanlarıyla listeye önerileri için görüşülecek. Sonra da,yeni AK Parti Bursa İl Yönetim Kurulu listesi bu kez de onay için Genel Merkez’e gönderilecek.
O nedenle…
Önümüzdeki çok kısa süreçte, çok kriterli liste oluşturma aşaması bekliyor İl Başkanı Salman’ı. Tüm bunlar başka partiler için pek anlam ifade etmese bile, AK Parti’de sil baştan kararlar alınmasına yol açabiliyor.
Nitekim…
Salman’ın görevlendirilmesinde bu sürpriz yaşandı.