Ankara’nın ekmek fiyatını tek merkezden belirleme hazırlığı çok ekmek tüketen aileleri umutlandırdı, ama fırıncı tedirgin

BESAŞ GENEL MÜDÜRÜ MUSTAFA BEKTAŞ
BESAŞ GENEL MÜDÜRÜ MUSTAFA BEKTAŞ
BESAŞ GENEL MÜDÜRÜ MUSTAFA BEKTAŞ

Şu günlerde… Ankara’da daha çok fırıncıları ilgilendiren ve serbest piyasa tartışmalarına yol açacağa benzeyen kritik bir hazırlık var.
İlk adımı…
Maliye Bakanı Naci Ağbal attı. Ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tekrarladı.
Açıklamalarda…
Her ilde ekmek fiyatının farklı olduğu, bazı illerde fırıncıların çok kazandığı, bazı illerde fırıncıların kâr edemediği dile getiriliyor.
En önemlisi…
İllere göre farklı uygulamalar nedeniyle ekmek fiyatının pahalı olduğu, bunun da enflasyona etki ettiği dile getiriliyor.
Mevcut tablo şöyle işliyor:
İllerde Vali başkanlığında; Fırıncılar Odası, belediye, Ticaret Odası ve esnafın katıldığı komisyon ekmek fiyatını belirliyor.
Hazırlık ise…
Ekmek fiyatının Ankara’da tek merkezden belirlenmesini hedefliyor. Böylece fiyat değişkenliğin önüne geçip, vatandaş açısından fiyatı standardı sağlamak isteniyor.
Kuşku yok ki…
Ankara’nın yapmak istediği vatandaş açısından ekmek fiyatının ucuzlaması anlamına geliyor. Hele, her şeye karşın en önemli temel gıdamız olan ekmek tüketimi kimi ailelerde yüksek rakamlara ulaştığı için, Ankara’nın kararı daha büyük anlam kazanıyor.
Ne var ki…
Fırıncılar kaygılı yaklaşıyorlar, ekmek üretiminin etkileneceğini söylüyorlar.
Bu durumu…
Bursa’da ekmek piyasasının en önemli aktörü olan Büyükşehir Belediyesi kuruluşu Besaş Genel Müdürü Mustafa Bektaş’a sorduk.
“Gelişmeleri dikkatle izliyoruz” diye söze başladı ve şu riske dikkat çekti:
“Ankara ekmek fiyatını ildeki maliyetin altında tutarsa, fırıncı ‘Ben de ekmek çıkarmam’ diyebilir. Bu da, 1978’daki fırıncı grevlerine benzer bir durumu ortaya çıkarır.”
Ardından…
Hazırlığın Besaş’ı etkilemeyeceğini vurguladı ve olumlu yanını söyledi:
“Vatandaş daha ucuza ekmek yiyebilir elbette. İller arasında fırıncıların kâr oranları da buna göre dengelenip eşitlenebilir.”
Günümüzde…
Pek çok fırın standart ekmek yerine özel üretim ekmeklere yöneldi. Bektaş buna da dikkat çekti:
“Ankara’nın kararı özel üretim ekmekleri etkilemez. O nedenle daha fazla kâr edip çeşitliliği sağlamak için özel ekmek üretimine ağırlık verilebilir.”