Kamu Denetçisi Özlem Tunçak açıkladı: Artık çocukların da hakları var, üstelik çocukların haklarını aramasını devlet çok önemsiyor

KAMU DENETÇİSİ AV. ÖZLEM TUNÇAK
KAMU DENETÇİSİ AV. ÖZLEM TUNÇAK
KAMU DENETÇİSİ AV. ÖZLEM TUNÇAK

Bizim kuşağın çocukluğu yasaklarla geçti. Çocuk için hak diye bir kavram bilinmezdi. Büyükler her zaman en doğrusuyu bilir ve ona göre karar verirdi.
Şimdilerdeyse…
Toplum hak arama kültürü ile başka bir aşamayla tanıştı. Bir anlamda hak ve özgürlüklerde toplumsal dönüşüm yaşanıyor.
Üstelik…
Bu dönüşüm kurumsal yolla yapılıyor. Kamuoyunda ombudsmanlık olarak kabul gören Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından bu gerçekleştiriliyor.
Dahası…
KDK programında haklar başlığı altında kadın hakları, engelli hakları, çalışan haklarıyla birlikte, kültürel dönüşümü sağlayan çocuk hakları da yer alıyor.
Çocuk hakkının ne olduğunu, Bursa’da yaşayanların da tanıdığı bir isim olan Kamu Denetçisi Avukat Özlem Tunçak’a sorduk.
Önce…
Kendi sorumluluk alanındaki konuyla ilgili tabloyu çizdi:
“Eskiden ‘Küçükler susar, sakın sesini çıkarma’ diye çocuklara baskı yapılırdı. O devir artık bitti. Şimdi ‘Benim de haklarım var’ diyen çocuklarımızın dönemi.”
Değişimi…
Kamu Denetçiliği Kurumu olarak sevinçle karşıladıklarını vurgulayıp, çocukların haklarını kullanma konusunda çok bilinçli olduklarını söyledi.
İnternetten çocukların yaptıkları başvurularda en çok hangi konuların öne çıktığını sorduk.
Söze…
“Akıllarına gelen her konuda başvuruyorlar” diye başlayıp sıraladı:
“Annesinin telefonunu aldığını söyleyen, derslerindeki problemleri aktaran, arkadaş ilişkilerinden öğretmenlerin davranışına kadar sorun gördüklerini dile getirip şikayetçi oluyorlar.”
Şunu da ekledi:
“Sokaklar iyi aydınlatılmadığı için gece çıkamadığını söyleyen de, mahallesinde park olmadığı için oynayamadığını söyleyen de var.”
Bir örnek daha verdi:
“Geçen kış bir çocuk başvurusu dikkatimi çekti. ‘Biz evdeyiz, ama dışarısı çok soğuk ve kar yağıyor. Acaba sokak hayvanlarına kim bakıyor, onlar düşünülüyor mu?’ diye soruyordu.”
Sonra da şunu söyledi:
“Yapılan bütün başvuruları ciddiyetle değerlendiriyoruz. Sorunların çözülmesi için de ilgili kurumlar ya da kişilerle görüşmeler yapıyoruz.”
Yani…
“Yani, çocuklara hak tanınmayan dönem artık geride kaldı. Çocuklarımız haklarının bilincinde ve en önemlisi devlet de bunu çok önemsiyor.”