Armutta görünmeyen kriz çiftçiyi mağdur etti… İhracat durunca depolar boşalmadı, Deveci armudu da dalında kaldı!

GÜRSU ZİRAAT ODASI BAŞKANI KAMİL DÖNMEZ VE OSMANGAZİ ZİRAAT ODASI ÖECLİS BAŞKANI HAKAN EKİM
GÜRSU ZİRAAT ODASI BAŞKANI KAMİL DÖNMEZ VE OSMANGAZİ ZİRAAT ODASI ÖECLİS BAŞKANI HAKAN EKİM
GÜRSU ZİRAAT ODASI BAŞKANI KAMİL DÖNMEZ VE OSMANGAZİ ZİRAAT ODASI MECLİS BAŞKANI HAKAN EKİM

Sıkıntılar… Rusya’nın pazarı kapatmasıyla başladı. Tam umutların yeşereceği süreçte bu kez dolu ve sel baskınları yaşandı. Bunlara Avrupa ülkelerine ihracatın da durması eklenince Bursa çiftçisinin yüzü gülmedi gitti.
Hafta içinde…
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez ve Osmangazi Ziraat Odası Meclis Başkanı Hakan Ekim’le sohbet ederken, çiftçinin görünmeyen sıkıntıları da ortaya çıktı.
Gerçi…
Siyah incir ihracatındaki azalmanın yol açtığı sıkıntılar biliniyor, ama Dönmez ve Ekim çok başka bir soruna dikkat çektiler.
Öncelikle de armut hasadına ait bilgi verdiler:
“Bursa’nın 2 armut çeşidi var. Biri Santa Maria, diğeri Deveci armudu. Toplamda 82 bin dekarda 180 bin ton armut yetişiyor. Bu rakam, Türkiye amut üretiminin yüzde 40’ı.”
Şunu vurguladılar:
“Önce Santa Maria armudunun hasadı yapılıyor. Depoya konan Santa Maria’lar pazara çıktığında Deveci armudu hasadı başlıyor ve boşalan depolarda yerini alan Deveci daha sonra pazara çıkıyor.”
Sıkıntı şu:
“Bu yıl armut ihracatı durunca, tüccar satamadığı için Santa Maria armutları depoda kaldı. Depolar dolu olduğu için de hasat zamanı gelen Deveci armudu toplanamıyor. Çünkü depolarda yer yok.”
Şunu da eklediler:
“Ova çiftçisi meyvede zor bir yıl geçiriyor. Şeftali dalında 80 kuruşa kadar düştüğü için çiftçi para kazanamamıştı. Şimdi de armut koymak için depo bulamıyor.”