Denizi 80 kilometrekare doldurup sanayi kuruyorlar… Çin’in ikinci devrimi sanayi ile yaşıyor

TAİZHOU PLANLAMA KENTİ
TAİZHOU PLANLAMA KENTİ

 

TAİZHOU PLANLAMA KENTİ

Doğu Çin Denizi’nin kenarında, 700 kilometre sahili olan, Zhu Jiang eyaletine bağlı üretim kenti Taizou’da ikinci günümüz.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin konuğu olarak Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü aracılığıyla Bursa, İstanbul ve Ankara’dan bir grup gazeteci meslektaşımızla çıktığımız gezide Çin Uluslararası Radyosu Türkçe Servisi yoğun programla, ama mükemmel evsahipliğiyle Çin’deki değişimi gösteriyor.
Aslında…
Taizhou ile Bursa arasında ciddi benzerlikler var. Bir kere, iki kent de çok köklü tarihi geçmişe sahip. İki kentin de tarihi değerleri çok fazla.
Yanı sıra…
İki kent de sanayi kenti olarak değişim yaşamış. Taizhou o değişimi sanayi devrimiyle yani, Mao’nun halk devriminden sonra Çin’in ikinci büyük devrimiyle sürdürüyor.
İlgimizi çekti…
Toprağın değerli olduğu Tiazhou’da 700 yıl önce tarım alanları elde etmek için denizi doldurmaya başlamışlar. Kente bu yolla 500 yılda 14 kilometrelik tarım alanı kazandırılmış. Yani deniz 14 kilometre ileri gitmiş.
10 yıl önceyse…
Bu kez sanayi alanları için deniz doldurulmaya başlanmış ve 10 yılda 14 kilometrekarelik alan elde edilmiş ve bölgeye Dönüşümlü Ekonomi Toplanma Bölgesi adı verilmiş, yüksek teknolojili sanayi tesisleri kurulmuş.
İşte…
Yakın zaman öncesine kadar Çin denince akla gelen ucuz ve taklit mal algısını değiştirip, teknoloji ve sanayi üssü ile dünya devi olmayı olmaya yönelik proje böyle yaşama geçmiş.
Şu an…
Denizden elde edilen Dönüşümlü Ekonomi Toplanma Bölgesi’nde başta Geely otomobil fabrikası olmak üzere elektronikli alet, otomotiv yan sanayi ve insansız hava aracı ve uçak üreten firmalar var.
Üstelik…
Yalnızca sanayi tesisleri değil, orada yaşam merkezleri de oluşturuluyor.
Örneğin…
Taizhoulu olmasıyla övünülen Geely otomobil fabrikasının tam karşısında onlarca bloktan oluşan görkemli Geely Apartmanları var.
Binaların bir kısmı boş, ama fabrikanın gelişme alanıyla birlikte onlar da dolduğunda, sanayi bölgesinin içinde yaşam alanı ortaya çıkacak.
Kaldı ki…
7 ayrı programdan oluşan ziyaretlerimiz sırasında, denizi doldurma çalışmalarının devam ettiğini bizzat gördük.
Taizhou Planlama Müzesi’nde Türk gazetecilere verilen brifingde, Doğu Çin Denizi’nin 80 kilometrekare daha doldurulacağı açıklandı.
Anladık ki…
Çin sanayi ve teknolojiyle yapmayı kafaya koyduğu ikinci devrimde dünya devi olmayı da kesin hedef olarak belirlemiş.