Mübadele göçmenlerinin 94 yıllık tapu sorunu… Kendi arazisinde işgalci durumuna düşen vatandaşa devletin barış eli!

BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU VE AK PARTİ MUDANYA İLÇE BAŞKANI DR. MURAT ÜNAL
BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU VE AK PARTİ MUDANYA İLÇE BAŞKANI DR. MURAT ÜNAL
BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU VE AK PARTİ MUDANYA İLÇE BAŞKANI DR. MURAT ÜNAL

Salı akşamı… Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile sohbet ederken, AK Parti İl Başkanlığı’nın da akşam saatlerinde basın bülteniyle duyurduğu ve karşıdan bakanlar için küçük, ama yaşayanlar için önemli olan bir soruna dikkat çekti.
Söze de…
“Mudanya’da mübadele göçmenlerinin tapu sorununu biliyorsun” diye başladı ve 94 yıl öncesine kadar uzanan kronik bir sorunun çözümü için atılan adıma değindi:
“Başbakanımızla görüştüm. Mudanya’nın asırlık sorunu olan mübadillerin tapu sorununun çözümü için torba yasaya madde koyuyoruz.”
Sorunu biliyoruz…
1923’teki Lozan Antlaşması ile Batı Trakya ve Girit’teki Türkler ile Türkiye’deki Rumlar karşılıklı olarak mübadele yoluyla yer değiştirdiler.
Bu yolla…
Bursa’ya gelen mübadillerin büyük bölümü bugünkü Nilüfer, Mudanya, Orhangazi gibi ilçelere yerleştirildi, tarımsal amaçlı araziler tahsis edildi.
Ne var ki…
Cumhuriyetin ilk yılları koşullarında arazilerini tapuya kaydettiremediler. Fakat tahsisli oldukları bilindiği için, tarla ve bahçe olarak kullanımı sorun olmadı. Konu ilerleyen yıllarda gündeme geldiyse de çözümü için adım atılamadı.
Derken…
Mudanya’da 2004-2008 yılları arasında yapılan kadastro çalışmaları sorunu krize dönüştürdü.
Çünkü…
Mudanya ve köylerindeki kadastro çalışması sırasında, mübadillere tahsis edilen tarlalar ve bahçeler tapulu olmadıkları için Hazine’ye yazıldı.
Böylece…
İnsanlar kendi arazilerinde işgalci durumuna düştüler. Dahası, Hazine’ye ait araziyi kullandıkları için ecrimisil ödemekle karşı karşıya kaldılar.
Yani…
Kendilerine ait olsa bile Hazine arazisini işgal ettikleri için işgaliye parası ödediler.
Sorun…
Mudanya’nın eski beldesi Tirilye ile köyleri Kumyaka, Dereköy, Mesudiye, Hançerli, Eğerce, Söğütpınar, Yalıçiftlik ve Mirzeoba’da yaklaşık 3 bin aileyi ilgilendiriyor.
O bakımdan…
Karşıdan bakıldığında küçük gibi görünen, ama yaşayanlar için çok büyük bir sorun. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu torba yasaya eklettiği madde vatandaşın sahibi olduğu arazinin tapusunu da alabilmesini sağlarken, devletin vatandaşa uzanan barış eli özelliği de taşıyor.