Türkiye için hassas olan Uygur konusunu Çin yönetimi başka türlü görüyor ve Türk kamuoyuna farklı bir yorumla sesleniyor

SHANGHAİ ÜNİVERSİTESİ TÜRK ARAŞTIRMALARI MERKEZİ PANEL PROF. CHANGGANG GUO
SHANGHAİ ÜNİVERSİTESİ TÜRK ARAŞTIRMALARI MERKEZİ PANEL PROF. CHANGGANG GUO
SHANGHAİ ÜNİVERSİTESİ TÜRK ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

Çin gezimizin son gününde, Shanghai Belediyesi tarafından kurulan ve 40 bin öğrencisiyle Çin’in en büyük üniversiteleri arasında yer alan Shanghai Üniversitesi Türk Araştırmaları Merkezi’ndeki panele konuk olduk.
Çin’deki üniversiteler arasında Türk Araştırmaları Merkezi kuran tek üniversite olan Shanghai Üniversitesi’deki panelde Türk gazeteciler olarak Çin izlenimlerimizi anlatıp değerlendirmeler yaptık.
Buna karşın…
Merkezin başkanı Prof. Changgang Guo ile aralarında Prof. Dr. Tuğrul Keskin’in de bulunduğu öğretim üyeleri de sorularımızı yanıtladılar.
Örneğin…
Shanghai Üniversitesi’nde İslami Hareketler ve Ortadoğu Politikaları dersleri veren Prof. Dr. Tuğrul Keskin çarpıcı gözlemler paylaştı.
“Türkiye buraları, yani Çin’i çok ihmal edip boş bırakmış” diye Tuğrul Hoca şu noktayı vurguladı:
“İlişkiler genellikle üçüncü ülkeler üzerinden yürüyor. Türkiye Çin’i Batı basını üzerinden tanıyor, Çin de Türkiye’yi Batılı kaynaklardan tanıyor. Bu da iki ülke arasında köprü olmamasından kaynaklanıyor.”
Sonra da şunu söyledi:
“Dış basında son 6 ayda Çin hakkında hiç olumlu yazı çıkmadı. Türk basını da oralardan alıntı yapıyor. Oysa New York Times ya da Los Angeles Times okuyup Çin’i tanıyamazsınız.”
Şu nokta önemli:
“Türkiye ve Çin ne zaman yakınlaşsa, ya da önemli bir ziyaret olsa Batı basınında hemen Uygur ya da Sincan hakkında olumsuz yazı çıkıyor.”
Şunun altını çizdi:
“Belli noktalarda, örneğin Uygur konusunda Türkiye-Çin ilişkilerinde tıkanmalar oluyor. Ekonomik ilişkiler gelişse bile tıkanmalar aşılamıyor.”
İşte…
Tam hu noktada Shanghai Üniversitesi Türk Araştırmaları Merkez Başkanı Prof. Changgang Guo’ya bu tıkanmanın nasıl aşılabileceğini sorduk.
Söze…
Tıkanmanın “Uygur konusu” olduğu vurgusuyla başlayıp şunu söyledi:
“Bence Türk akademisyenlerin Uygur meselesine nasıl baktıkları çok önemli. Batı medyasında çıkan haberlere inanmaya devam ederlerse yapacak bir şey yok.”
Sonra da…
“Türk halkı yalnızca Uygur’a önem veriyor” deyip şunu söyledi:
“Çin’de Türkçe konuşan Kazak, Moğol, Mançu, Özbek gibi başka etnik gruplar da var. Aynı dili konuşup Budizme inananlar ve Kırgızlar var.”
Ardından…
“Tıkanmanın aşılması için Türk medyası ve akademik görüş çok önemli. Kurumlar ve medyalar arası iletişimin güçlenmesini sağlamaya çalışıyoruz” deyip ekledi:
“Geçen yıl Türkiye’de çok etkili bir darbe girişimi oldu. 15 Temmuz sonrası Türkiye’yi ziyarete ilk Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı geldi. Çin Türkiye ilişkilerine çok önem veriyor.”