Türkiye siyaset modelinde yeni süreç… AK Parti istifa yöntemini teşkilattan belediyelere taşıyor

Gazetelerde okuduk… Ukrayna ve Sırbistan dönüşünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uçakta gazetecilerle sohbet ederken söz yerel yönetimlerdeki değişime gelmiş.
Gazeteciler…
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek örneğinden yola çıkıp, istifaları istenen belediye başkanları konusunu açmışlar.
Erdıoğan da…
İstanbul ‘da istifa edip kenara çekilen Kadir Topbaş’ı anımsatıp, “Herkesten Topbaş nezaketi bekliyoruz” demiş ve istifa istenecekler olduğunu ima etmiş.
Yine…
Gazetecilerin “Ankara ve Balıkesir’den başka sorunlu belediye var mı?” sorusuna da tek kelimeyle “Bursa” cevabı vermiş.
Bu sözlerden…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin istifasını beklediği anlaşılıyor.
Haberler yayınlandığında, Başkan Altepe de Novi Pazar yakınlarındaki trafik kazasında yaşamını yitiren Tutin Belediye Başkanı Şemsudin Kuçeviç’in cenazesine katılmak üzere Sırbistan’daydı.
Kendisiyle görüşemediğimiz için düşüncesini bilemiyoruz. Dolayısıyla, ne yapacağına dair bir fikrimiz de yok.
Ancak…
AK Parti teşkilatlarında uygulanan “görevden alma yerine istifa istenmesi” uygulamasının belediyelerde de başlaması dikkat çekici.
Geçmişte başkanı yeniden aday göstermeyip değiştiren partiler görüldü, ama bugüne kadar hiçbir siyasi parti böyle bir uygulama yapmadı.
Üstelik…
Erdoğan’ın onayı ya da iradesiyle aday gösterilmesine karşın, halkın oyuyla seçilen AK Partili belediye başkanlarının kamuoyuna karşı da sorumluluğu var.
Kaldı ki…
Bursa’da bugüne kadar yapılan kamuoyu araştırmalarına bakıldığında, Altepe’nin halkta karşılığının olduğu görülüyor. Üstelik, en çok iş yapılan döneme imzasını atan başkan oldu.
İzlediğimiz kadarıyla…
Cumhurbaşkanı Erdoğan karar verdikten sonra ikna edilebilen lider değil.
O bakımdan…
Söylentiyle başlayıp buralara gelen konu nasıl sonuçlanır bilemiyoruz, ama Altepe istifa etse de, etmese de Bursa için olduğu kadar Türkiye siyaset modeli adına yeni bir süreç ortaya çıktığını söylemek gerekiyor.