Yeni yerel yönetim anlayışında Yıldırım modeli ve Edebali kriteri: Topluma kulak veren belediyecilik!

YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL HAKKI EDEBALİ
YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL HAKKI EDEBALİ
YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL HAKKI EDEBALİ

Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor, büyüyüp gelişen kentlerle birlikte kent yaşamı ve yerel yönetim anlayışı da değişiyor. Oysa, yani belediyelerin değişimi önce yakalamaları ve sonra da yönetmeleri gerekiyor.
Geçenlerde…
Ülke genelindeki belediyeleri yakından izleyen dostumuzla sohbet ederken şu gözlemini paylaştı:
“AK Partili belediyelerin çoğu 99 model belediyecilik anlayışıyla yönetiliyor. Yol ya da park yaptıklarında yeterli sanıyorlar. Değişimi yakalayan çok fazla değil.”
İşte…
O değişimini yakalayan AK Partili belediyelerden biri olarak Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali karşımıza çıkıyor.
Hatta…
Edebali’nin yönettiği Yıldırım Belediyesi geçen hafta İstihdam Fuarı düzenleyen ilk belediye oldu. Cuma akşamı Olay TV’deki Her Açıdan programında konuk ettiğimizde bakış açısını şöyle ortaya koydu:
“Yerel yönetimlerin sadece fiziki projeler uygulayan, sadece stratejik planında düşündüğü projeleri yapan birimler olmaması lazım.”
Ardından…
“Belediyecilikte yerel kalkınmayı hedefliyorsak, bir kulağımızın da toplumda olması gerekiyor” dedi ve şunun altını çizdi:
“Topluma kulak veren belediyecilik yapmak gerekiyor. Böylece, toplumun gündeminde ne olduğunu, ne düşünüldüğünü öğrenme fırsatınız olur.-“
Sonra da…
Kentlerin ortak akılla yönetilmesi gerektiğini söyleyip şunu ekledi:
“Ortak akıl çemberini de çok geniş tutmak gerekiyor. Belirli kesimlerle değil, toplumun tümünün katılımı önemli. Bunu yapan belediye doğru yolda demektir.”
Bu noktada…
Topluma kulak veren belediye anlayışıyla bakıldığında “toplum gündemindeki konulardan birinin işsizlik” olduğunun görüldüğünü şu sözlerle anlattı:
“Toplumumuzun gündemindeki işsizlik için ne yapabileceğimizi düşündük. Valimiz ve BTSO ile de görüşüp İstihdam Fuarı için harekete geçtik.”
Göreve geldiğinde…
Belediye bünyesinde İstihdam Masası oluşturduğunu, iş başvurusuna gelenlerin mutlaka 1-2 firmayla görüştürüldüğünü de vurgulayan Edebali fuar fikrinin çıkış noktalarından birini şöyle dile getirdi:
“İşi olmayan insanlar umutsuz, bazılarının da özgüveni yok. Fabrikaların kapısını çalıp iş aramaya cesaret edemeyenler var. Biz de işverenlerimizle iş arayanlarımızı buluşturacağımız İstihdam Fuarı’nı planladık.”