Bir yanda Amerika, bir yanda AB ülkeleri… Ambargolarla boğuşan Moskova ekonomik sıkıntıların baskısı altında

MOSKOVA
MOSKOVA
MOSKOVA

Cuma günü gittiğimiz Moskova’dan pazar akşamı döndük… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından, uçak kriziyle kopan Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden kurulması için yaptığı girişimler ve arabuluculuğu nedeniyle Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’a verilen Rusya Devlet Dostluk Nişanı ödül törenini izlemek üzere geldiğimiz kentte bir yandan da Rusya’nın dünyaya bakışını gözlemlemeye çalıştık.
Bu ödülün ilk kez bir Türk’e verilmesinin gururuyla birlikte, görkemli yapı Kremlin Sarayı’ndaki törende de tarihe tanıklık etmenin ayrıcalığını yaşadık.
Bu noktada…
Bazı karşılaştırmalar yapma fırsatı da doğdu.
Örneğin…
1.5 ay önce Çin’de 10 gün süren resmi bir ziyaret programına katılmıştık. Orada Çin’in kendisi için hedef belirlediği önümüzdeki 30 yıllık takvimle dünya liderliği yolundaki planlamasını dinleme şansımız olmuştu.
Rusya’nın başkenti Moskova’daysa daha farklı bir hava var.
Çünkü…
Rusya zaten iki kutuplu dünyanın iki güç merkezi iki ülkesinden biriydi. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra sendeledi, ama Putin’le birlikte yeniden güç merkezi olma özelliğini kazandı.
Fakat…
Dünyadaki gücünü Ortadoğu’daki etkili politikasıyla test eden yeni dönem çıkışına karşın, sokağa yansımasa da Rusya’nın karşısında çok ciddi ekonomik sorunlar var.
Çünkü…
Ukrayna’nın AB ilişkilerine yönelik sert tavrı ve müdahaleleri nedeniyle hem Amerika, hem de Avrupa Birliği tarafından ekonomik yaptırımlar yani ambargo uygulanıyor.
Bunun sonucunda…
Moskova’da kimle konuşsak ekonomik kaygı dile getiriyor.
O bakımdan…
Ortadoğu’da elde ettiği pozisyonla dünya güç merkezi konumunu sürdürmek isteyen Rusya, önündeki ekonomik sorunları aşabilmek için askeri güç ve stratejik duruşun yanında kendine yeni bir yol arıyor.
İşte…
O yeni yol için de Türkiye öne çıkıyor.
Aslında…
Karşılıklı bir ihtiyaç durumu olduğunu söylemek de mümkün. Türkiye de hem Ortadoğu’da masadaki etkisini güçlendirmek; hem turizmden tarıma, sanayiden inşaata kadar her alanda öncelikli alışveriş ilişkisi için Rusya’yı yanında görmek istiyor.
Tüm bu dengeler…
Rusya’nın dünyadaki konumu kadar Türkiye-Rusya ilişkilerinin geleceği açısından da belirleyici olacak.