En çok tartışılan konuya uzmanından cevaplar: Terminal hattı neden yeraltından değil de yerüstünden yapıldı?

TAHA AYDIN
TAHA AYDIN

Aslında… T2 adıyla anılan, Kent Meydanı-Terminal tramvay hattı Recep Altepe döneminde gündeme geldiği andan itibaren tartışılıyor. Alinur Aktaş’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla da farklı bir boyuta ulaştı.
Hatta…
“Projenin hemen durdurulup yapılan bölümlerin sökülerek yeraltına alınmasını” önerenler oldu.
Peki…
9 kilometre gidiş ve 9 kilometre dönüş olarak toplam 18 kilometrelik proje neden yeraltından değil de yerüstünden tramvay hattı olarak planlandı, hafif raylı sistem olarak yeraltından yapılamaz mıydı?
Soruları…
Proje Koordinatörü ve Recep Altepe’nin Raylı Sistemler Danışmanı olan Taha Aydın’a sorduk, o da anlaşılır bir dille cevapladı.
Bir…
“T2 tramvay hattının toplam proje maliyeti araçlar dahil 205 milyon lira.”
İki…
“Yeraltından metro hattı yapılsaydı projenin toplam maliyeti 2 milyar 100 milyon lira ocaktı. Yani, 10 kat fazla bir maliyet çıkacaktı.”
Üç…
” T1 Heykel tramvay hattıyla T2 Terminal tramvay hattı birlikte yapılması şartıyla Ulaştırma Bakanlığı tarafından onaylandı.”
Dört…
“Dr. Branner’in Ulaştırma Master Planı’na göre Terminal hattında şu anda pik saatte bile 5 bin yolcunun altında kapasite var. Oysa metro için saatte en az 25 bin yolcu kapasitesi gerekiyor.”
Şunu vurguladı:
“Üstelik 25 bin yolcu kapasitesinin gün boyu düzenli olması gerekiyor. Aksi halde proje Bakanlık tarafından onaylanmayacaktı.”
Beş…
“Yol daralmıyor, İstanbul Caddesi’ndeki sağlı sollu 3’er şerit korunuyor.”
Şunu anımsattı:
“Yolun Ovaakça’da 2 şeride düştüğü unutulmamalı. 4 şerit kabul etsek bile gelen trafik Çevre Yolu ya da Kent Meydanı’nda yığılmaya yol açacaktı.”
Altı…
“Ana güzergahta köprülü kavşak sayısı arttırıldı. Gençosman, Beşyol, Küçükbalıklı, Buttim, Panayır köprülü kavşaklarıyla iki yaka birbirine bağlandı. Yani Bursaray gibi yolun iki yakası birbirinden koparılmadı.”
Yedi…
“Yol üstündeki mevcut yaya geçişleri, yürüyen merdivenli  9 modern istasyonlu üstgeçitle güvenli ve konforlu olarak çözüldü.”