Nereden nereye… Ülkeleri bölen yeni haritalar masanın üstüne çıkmışken şimdi Türkiye’nin söz sahibi olduğu yeni bir Ortadoğu şekilleniyor

CAVİT ÇAĞLAR
CAVİT ÇAĞLAR
CAVİT ÇAĞLAR

TRT Haber ekranında Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ı dinlerken, 18 gün önce Moskova’nın beyni Kremlin Sarayı’nda izlediğimiz tören aklımıza geldi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Çağlar’ın yakasına taktığı ve ilk kez bir Türk’e verilen Rusya Devlet Dostluk Nişanı aslında bozulan küresel hesapların ilanı gibiydi.
Çünkü…
Rus uçağının Türk savaş jetlerince düşürülmesinden sonra iki ülke arasında oluşan gerginlik, Ortadoğu’nun çatışmalı bölgeleri Kuzey Irak ve Suriye’de bambaşka bir atmosfere yol açtı.
Rusya’dan gelebilecek müdahale nedeniyle Türkiye bölgede uçak dolaştıramaz, sınırlarından çıkamaz hale gelince, küresel emperyalizm hemen harekete geçip bölünmüş yeni Ortadoğu haritalarını masanın üstüne çıkarmıştı.
İşte…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ın üstlendiği uzlaşma trafiği böyle başladı, Kremlin’deki madalya böyle geldi.
Tüm bu süreci TRT Haber ekranında Çağlar tane tane anlatırken, başından beri yaptığı gibi mütevazılığı hiç elden bırakmadı.
Yine…
“Biz yalnızca verilen görevi ve üzerimize düşeni yerine getirdik, bütün başarı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’e aittir” sözünü tekrarladı.
Bunu yaparken de çok önemli bir gelişmeye dikkat çekti.
O gelişme…
Rusya’nın Soçi kentinde Rusya, Türkiye, İran devlet başkanları üçlü zirvesi öncesinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın aniden Soçi’ye gidip Putin’le görüşmesiydi.
18 gün önce…
Tarihin akışını değiştiren gelişmelerin sonunda, Kremlin Sarayı’nda tarihe tanıklık ederken, şimdi bambaşka bir aşamaya gelindiğini görüyoruz.
Üçlü zirveden 1 gün önce Esad’ın Putin’le görüşmesi yalnızca Suriye için değil, tüm bölge için çok önemli bir gelişme. Belki de dünya savaşına gidecek gelişmelerin önünü kesen tarihi bir anlaşmanın öncesindeyiz.
Nitekim…
Liderlerin üçlü zirvesi de tarihi yeniden şekillendirecek konuları ele aldı.
İşin bir de ekonomik tarafı var.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında cuma günü iki ülke yatırımcı işadamlarının Moskova’da yapacakları toplantı için davet aldığını Çağlar yine TRT ekranında açıkladı.
Bu da yeni Ortadoğu ile birlikte yeni Türkiye-Rusya işbirliği adına önemli.