TEOG kalktı, ama eğitimciler yeni sisteme şaşırdı… Sınav kalkıyor deniliyor, ama tam aksine ‘nitelikli okullar’ için daha büyük yarış olacak!

TÜRK EĞİTİM SEN 2 NOLU ŞUBE BAŞKANI SELÇUK TÜRKOĞLU
TÜRK EĞİTİM SEN 2 NOLU ŞUBE BAŞKANI SELÇUK TÜRKOĞLU
TÜRK EĞİTİM SEN 2 NOLU ŞUBE BAŞKANI SELÇUK TÜRKOĞLU

Kuşku yok ki… Eğitim her şeyin başı. Gelin görün ki, eğitime model arayışları bir türlü bitmiyor ve en doğru olanı da bir türlü bulamıyoruz.
Nitekim…
TEOG sınavının kaldırılacağı açıklandığında öğrenci velileri arasında gözlenen sevinç ve heyecanın yerini hafta sonundan itibaren yine karamsarlık aldı.
Öyle ki…
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yeni sistemi açıklamasından sonra sosyal medyada “Bizim çocuk 100 metreyle Fen Lisesi’ni kaçırdı” gibi, “Bizim eve en yakın okul Kız Meslek Lisesi, ben şimdi ne yapacağım?” gibi geyik muhabbeti olarak adlandırılan tarzda paylaşımlar başladı.
Biz de…
Eğitimde sistem değişikliğinin ne anlama geldiğini Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu’na sorduk.
O da, anlayabileceğimiz şekilde anlattı:
Bir…
“Türkiye’de 11 bin lise türü okuldan 600’ü nitelikli okul kapsamına alınacak ve sınavla girilecek. Sınav kalkıyor deniliyor, ama tam aksine, bu 600 okula girebilmek için büyük bir yarış olacak.”
Yereli değerlendirdi:
“Bursa’da 65 Anadolu Lisesi, 8 de Fen Lisesi var. 73 okuldan en fazla 10 okul kalacak. Dolayısıyla büyük bir yarış başlayacak.”
İki…
“Her yıl 40 bin çocuğumuz TEOG sınavına giriyor, bunların 11 bini Anadolu Liselerine yerleştiriliyordu. Anadolu Liselerine yüzde 27 kontenjanı uygulandığı için bu rakam 1600-1800 arasına inecek.”
Üç…
“Bursa’da okulların coğrafi dağılımları adil değil. Örneğin Acemler bölgesinde Bursa Anadolu Lisesi ile Cumhuriyet Anadolu Lisesi duvarları bitişik. Hemen arkalarında Hasan Ali Yücel Anadolu Lisesi var.”
Benzer durumun, okulların aynı bölgede yoğunlaşması nedeniyle Yıldırım ve Nilüfer için de geçerli olduğunu söyleyen Türkoğlu şuna dikkat çekti:
“Okulların coğrafi dağılımı gibi türlerinin dağılımı da eşit değil. Ekonomik düzeyi yüksek bölgelerdeki iyi okullarda maddi varlıklı ailelerin çocukları okuyabilecek.”
Şunu da ekledi:
“TEOG sınavının iptaliyle başlayan kaos, açıklanan sistemle daha da büyüdü. Eğitimi yeni kaoslar bekliyor. Endişelenmemek elde değil.”